Danguolė Rasalaitė

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Danguolė Rasalaitė
Født19. mai 1983Rediger på Wikidata
Telšiai
Død10. jan. 2000Rediger på Wikidata (16 år)
Malmö
NasjonalitetLitauen
Sovjetunionen

Danguolė Rasalaitė (født 19. mai 1983 i Kaunas i Litauen, død 10. januar 2000 i Malmö i Sverige) var en 16 år gammel jente fra Litauen som den 17. september 1999 ble lurt till Sverige i troen om at hun skulle få jobb som bærplukker. I stedet ble hun solgt som sexslave i Arlöv.

Solgt til prostitusjon[rediger | rediger kilde]

Danguolės mamma forlot henne hjemme i Litauen og flyttet til USA sammen med sin nye mann. Faren satt i fengsel på livstid, og moren hadde i et brev til kommunen avskrevet seg alt ansvar for sin 16 år gamle datter.

Sammen med kjæresten sin ankom Danguolė Kristianstad flyplass med falsk pass og falske forhåpninger om arbeid som bærplukker i Sverige. I stedet ble hun fratatt passet og kjørt til Arlöv der hun ble låst inne i en leilighet, og informert om at hun skyldte ham over 20.000 svenske kroner for pass og reise. Hun ble deretter tvunget til å betale tilbake det hun skyldte gjennom å selge sex selv som prostituert.

Etter en drøy måned som prostituert klarte hun å rømme ut av leiligheten fra et vindu. I stedet for å kontakte politiet dro hun i stedet til Malmö hvor hun traff en mann fra Makedonia som tilbød henne husly. Det har senere fremkommet at hun samme kvelden ble voldtatt av den makedonske mannen og vennene hans.

Dagen etter hoppet Danguolė Rasalaitė fra en bro ved en motorvei i Malmö, med den hensikt å begå selvmord. Hun ble fraktet til sykehus, men døde 10. januar 2000 på grunn av skadene hun pådro seg i fallet fra broen. Danguolė kom aldri til bevissthet etter fallet.[1]

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Danguolė Rasalaitė hadde hverken pass eller noe annet identifikasjon på seg da hun ble funnet, men politiet fant et telefonnummer skrevet på et papir. Med dette klarte politiet å lokalisere leiligheten i Arlöv der hun hadde blitt holdt innesperret. I leiligheten fant politiet eiendelene hennes, og tre avskjedsbrev til venner hjemme i Litauen. I leiligheten fant politiet også to andre jenter som hadde blitt holdt holdt innesperret som sexslaver. Disse var to unge søstre fra Tsjekkia, den yngste var bare 13 år gammel.

Danguolės russiske hallik har aldri blitt identifisert, og derfor har ingen blitt straffeforfulgt for det som skjedde med henne. Den 23. januar 2006 holdt Dronning Silvia en tale mot kvinnevold, og fortalte om Danguolės liv og død.

Film[rediger | rediger kilde]

Lukas Moodysson regisserte filmen Lilja 4-ever (2002), som bygger på Danguolė Rasalaitės liv. Oksana Akinsjina spilte rollen som 16-åriga Lilja.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Björneblad, Peter (23. mars 2000). «Hon tvingades bli prostituerad – tog livet av sig». Aftonbladet. Besøkt 1. september 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]