Dangerous minds – valget er ditt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dangerous Minds omdirigeres hit. For andre betydninger, se Dangerous minds (andre betydninger).
Dangerous minds - valget er ditt
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 11. august 1995
Australia 24. november 1995
Storbritannia 16. januar 1996
Prod.landUSA
Lengde99 min.
Språkengelsk
spansk
Bak kamera
RegissørJohn N. Smith
ProdusentDon Simpson
Jerry Bruckheimer
ManusforfatterRonald Bass
Roman av LouAnne Johnson
MusikkEddie Haley
Foran kamera
MedvirkendeMichelle Pfeiffer
Prod.selskapHollywood Pictures
Eksterne lenker

Dangerous minds – valget er ditt (org. Dangerous Minds) er en dramafilm fra 1995 basert på LouAnne Johnsons biografiske roman, hvor hun som tidligere marinesoldat forlater karrieren for å bli lærer ved en videregående skole – Parkmont High School – for elver fra en ghetto. Filmen, med Michelle Pfeiffer i hovedrollen, fokuserer på utfordringene ved å vokse opp i den indre byen av East Palo Alto, California.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

LouAnne (Michelle Pfeiffer), en tidligere marinesoldat, søker på en jobb ved Parkmont High School i California, og blir både overrasket og glad over å bli tilbudt stillingen med umiddelbar virkning. Hun dukker opp neste dag for å begynne undervisningen. Men klassen hun er satt til å undervise består utelukkende av tenåringer fra lavere samfunnsklasser som er involvert i kriminelle gjenger, og som overhodet ikke er interessert i skolen. Studentene kommer umiddelbart opp med ondskapsfulle kallenavn på LouAnne på grunn av hennes rase og mangel på autoritet, men hun kommer tilbake neste dag iført skinnjakke og lærer dem karate. Studentene viser interesse for dette, men de går umiddelbart tilbake til sin tidligere atferd når LouAnne prøver å lære dem pensum.

Desperat for å nå frem til elevene prøver LouAnne forskjellige øvelser som skal lære dem faget, men ved å bruke temaer og språk som appellerer mer til studentene. Hun prøver å motivere elevene ved å gi alle sammen en bra karakter på begynnelsen av året, og alt som kreves av dem er at de opprettholder denne gjennom hele skoleåret. For å introdusere dem til poesi, bruker LouAnne tekstene til Bob Dylans Mr. Tambourine Man for blant annet å lære dem forskjellige metaforer. Senere går hun videre til andre tekster og sanger. LouAnne belønner også elevene ved hjelp av godteri og en tur til en fornøyelsespark. Men hennes metoder blir ikke særlig godt mottatt av skolemyndighetene som prøver å tvinge henne til å holde seg innenfor læreplanen.

Enkelte studenter får LouAnne`s oppmerksomhet på grunn av deres personlige problemer. Callie Roberts (Bruklin Harris) er en jente som utmerker seg i språk, men som droppet ut midtveis i semesteret da hun ble gravid. LouAnne besøker henne utenom skolen for å overtale henne til å fortsette med utdannelsen. Raúl Sanchero er en velmenende gutt som henger i en gjeng som ofte begår kriminalitet, og LouAnne prøver å oppmuntre ham til å fokusere mer på skolen. Emilio Ramírez (Wade Domínguez) er en annen studenter, og LouAnne oppdager at hans liv er i stor fare på grunn av en gangster som nylig ble løslatt fra fengsel. LouAnne prøver etter beste evne å beskytte ham. Men på grunn av de avvisende holdningene til rektor, blir Ramirez forlatt i det avgjørende øyeblikket, og han blir senere drept. Ved utgangen av skoleåret forteller LouAnne til klassen at hun ikke kommer til å fortsette å undervise ved skolen. Men studentene vil ikke at hun skal forlate dem. Overveldet av følelsene de viser, bestemmer hun seg for å fortsette som lærer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Michelle Pfeiffer LouAnne Johnson
George Dzundza Hal Griffith
Courtney B. Vance George Grandey
Robin Bartlett Carla Nichols
Wade Domínguez Emilio Ramírez
Renoly Santiago Raúl Sanchero
Bruklin Harris Callie Roberts
Richard Grant Durrell Benton
Roberto Alvarez Gusmaro Rivera
Marisela Gonzales Angela
Toni Nichelle Buzhardt Nikki
Paula Garcés Alvina
Norris Young Kareem
Rahman Ibraheem Big 'G'
Desire Galvez Taiwana
Wilson Limpo Roderick
Raymond Grant Lionel Benton
Veronica Robles Stephanie
Marcello Thedford Cornelius Bates
Michael Archuleta Oso
Deshanda Carter Tanyekia
Ebony Jerido Deanne
Brandi Younger Grip
Asia Minor Pam
Karina Arroyave Josy
Ivan Sergei Huero
Mark Prince Edwards PJ
Ismael Archuleta Lalo
Skye Bassett Jody
Beatrice Winde Mary Benton
Gaura Vani Buchwald Warlock
Cynthia Avila Mrs. Sanchero
Roman J. Cisneros Mr. Sanchero
Camille Winbush Tyeisha Roberts
John Neville Servitør
Al Israel Mr. Santiago
Brian Anthony Joey
Jason Gutman Adam
Lara Spotts Dianna

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]