Dandy-Walker syndrom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dandy-Walker syndrom
ICD-10-kodeQ03.1
ICD-9-kode742.3
OMIM220200
DiseasesDB3449
eMedicineradio/206 
MeSHD003616

Dandy-Walker syndrom (DWS) eller Dandy-Walker kompleks, er en medfødt malformasjon i hjernen som inkluderer cerebellum (lillehjernen) og de væskefylte områdene rundt. Dandy-Walker syndrom kommer av en genetisk sporadisk forstyrrelse som opptrer i omtrent 1 av 25000 fødsler, mest hos jenter. Syndromet er oppkalt etter Walter Dandy og Arthur Earl Walker.

Karakteristika[rediger | rediger kilde]

De viktigste karakteristika ved dette syndromet er en forstørret fjerde ventrikkel, partiell eller komplett fravær av den cerebellare vermis og cystedannelse nær skallebasis. Hydrocefalus med økte væskefylte rom i hjernen (og økt trykk) kan også oppstå. Syndromet kan utvikle seg raskt eller uoppdaget.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Symptomene opptrer ofte i tidlig barndom og består i forsinket motorisk utvikling og forstørrelse av hodeskallen. Hos noen barn kan det forekomme symptomer på økt intrakranielt trykk, slik som irritabilitet, kvalme/oppkast og kramper. Også cerebellar dysfunksjon kan gi symptomer som ustøhet, mangel på koordinasjon og nystagmus.

Dandy-Walker syndrom er ofte assosiert med andre lidelser i sentralnervesystemet, blant annet fravær av corpus callosum, som binder sammen de to hjernehalvdelene. Det er også assosiert med malformasjon i hjertet, ansiktet, armer og ben, fingrene og tærne.