Daktyl (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daktyler
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΔάκτυλοι
ForeldreFødt av jorden
AspektMetallkunsten, legekunsten, magi
TeksterHesiod: Theogonien

Daktyler (gresk: Δάκτυλοι; «fingrer») var i henhold til gresk mytologi en arkaisk, mytisk folk av små, mannlige og falliske vesener forbundet med Store Mor, enten som Kybele eller Rhea. De holdt til på Ida-fjelletKreta. De er også delvis beslektet med dverger. Deres antall har variert i mytene, men ofte var de ti åndemenn, og som de tre korybanter,[1] eller kabirer ved at de ofte ble ombyttet eller forvekslet.[2] Daktylene var både oldtidssmeder og helbredende magikere. I myter blir de sysselsatt av Hefaistos, guden for blant annet teknologi, smeder, og håndverkere, og de lærte menneskene metallarbeid, matematikk og alfabetet.

Da Rhea, gudenes mor, kjente at fødselen nærmet seg, dro hun til den hellige grotte på Idafjellet på Kreta. Da satt på huk i veer, grov fingrene ned i jorden (Gaia), og det brakte fram disse daktyloi Idaioi (Δάκτυλοι Ἰδαῖοι; «Idas fingrer»),[3] og de er ofte nevnte som ti stykker i antall, eller tidvis mangedoblet til et folk på ti ganger ti. Tre er like ofte oppgitt som deres antall og tidvis referert til trettitre.

Når grekerne svor sin mest høytidelige ed, pleide de ofte å presse begge hender mot jorden når de uttalte den.

Idafjellets daktyler[rediger | rediger kilde]

Daktylene på Idafjellet i Frygia (forvirrende nok et annet fjell med samme navn som det på Kreta) oppfant kunsten med smelte metall og bearbeide metallet til redskaper,[4] har mytografen Walter Burkert formodet at da samfunn av mindre guder speilet faktiske kulter, håndverkerlauger som tilsvarende daktylene i det faktiske liv.[5] De var også tilskrevet oppdagelsen av jern.

De tre frygiske daktyler i tjeneste hos den store mor som Adraste (Ἀδράστη) er vanligvis navngitt som Akmon («ambolten»), Damnamenevs («hammeren»), og Kelmis («støping»). Om sistnevnte har den romerske forfatteren Ovid i Metamorfoser[6] kommet opp med fortellingen at Rhea ble fornærmet av denne selskapet som Zevs hadde i sin barndom, ba hun Zevs forvandle ham til diamanthard stein, som et herdet blad, og Zevs innfridde.

Senere greske forsøk på å rettferdiggjøre og rasjonalisere forholdet til daktylene, korybanterne og kuretere, men det var aldri helt vellykket. Strabon som mytografene:

«Og de mistenker at både kureterne og korybanterne var avkommet til Idafjellets daktyler; uansett, det ble sagt at de første hundre menn som ble født på Kreta ble kalt for Idafjellets daktyler, og disse ble født av ni kuretere, for hver av disse foresaket ti barn som ble kalt for Idafjellets daktyler.»[7]

Kabirerne (Kabeiroi) som hadde sitt hellige sted på øya Samothraki, ble forstått av Diodorus Siculus[8] til å ha vært Idafjellets daktyler som kom vest fra Frygia og med deres magiske praksis fikk de mange lokale tilhengere av deres hemmelige kult.

En daktyl med samme navn som den store greske helten Herakles, noe som kanskje er en av de tidligste legemliggjøringene av den senere helten, var opphavet til de olympiske leker ved å anstifte et folk blant hans fire «finger»-brødre. Denne Herakles var tommelen, hans brødre var Aionios (forfinger), Epimedes (langfinger), Jasios (ringfinger/legende finger), og Idas (lillefinger).

Daktyler fra Rhodos[rediger | rediger kilde]

Rhodos ble telekinere det navn som blitt gitt til tilsvarende ktoniske menn, ni i antallet, husket av grekerne som farlige smeder og magikere fra underverden, og mangfoldiggjort til en hel opprinnelig, stedegen folk som sto bak Poseidon, men som senere ble fortrengt av Apollon i hans rolle som Helios.

Daktyler fra Kreta[rediger | rediger kilde]

På Kreta bar tre daktyler navn som antyder legekunsten: Paionios (senere forbundet med Asklepios), Epimedes, and Iasios. Det ble sagt at de hadde introdusert smelting av kobber og jern. Om Iasion ble det sagt[9] at han lå med Demeter, stedfortreder for Rhea, i en tre ganger pløyd mark og gudinnen brakte fram Plutos, «rikdom», i form av en rik avling. Zevs rammet denne ugudelige arkaiske figuren med sitt lyn. Det er hva som er kjent av offentlige myten, men de innvidde i kulten visste antagelig langt mer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pausanias, 5.7.6. «Da Zevs ble født, Rhea overdro oppfostringen av sin sønn til Idas daktyler, som er det samme som de som ble kalt for kuretere.» Kuretere var et annet begrep for korybanterne.
  2. ^ Kerenyi, Karl (1951): The Gods of the Greeks, s. 83-85
  3. ^ Apollonios Rhodios: Argonautika, i.1122. «De mange daktyloi Idaioi fra Kreta. De ble født i Diktaiongrotten av nymfen Ankhiale da hun skrapte jordens rede på Oaxos [på Krete] med begge hender.»
  4. ^ Plinius den eldre: Naturalis Historia; «Hesiod sier at de som er kalt for Idafjellets daktyler lærte smeltingen og behandlingen av jern på Kreta». Dette avsnittet hos Hesiod har i seg selv ikke overlevd.
  5. ^ Burkert, Walter (1985): Greek Religion, s, 173.
  6. ^ Ovid: Metamorfoser, iv
  7. ^ Strabon: Geografika, 10.3.22
  8. ^ Diodorus Siculus, 5.64.4.
  9. ^ Hesiod, Theogonien, 970

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]