Dakota-bygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Dakota-bygningen sett fra Central Park West.

Dakota-bygningen, kjent som The Dakota i New York, er en monumental, Hansa-lignende bygård på Upper West Side på Manhattan. Bygningen ble oppført i årene mellom 1880 og 1884. På denne tiden var ikke de øvre delene av Manhattan utbygd, og The Dakota fikk navnet sitt ettersom beliggenheten på 72. gate ble sett som like fjerntliggende som Dakota-territoriet i Midtvesten.

The Dakota er bygget etter modell av 1800-tallets franske bygårder, noe som var uvanlig i Amerika på denne tiden. Velstående borgere ville nødig bo så tett på hverandre, og foretrakk egne hus. Gården ble derfor bygget som et luksuriøs leilighetskompleks, med moderne fasiliteter som sentralvarme, flere heiser og eget elektrisk anlegg i bygningen. The Dakota ble raskt en populær adresse blant New York-sositeten, og dette førte til oppføringen av flere luksuriøse bygårder etter samme modell på Manhattan.

Mange berømtheter har hatt adresse The Dakota, og bygningen er i dag kanskje mest kjent som hjemmet til John Lennon og Yoko Ono, og stedet hvor Lennon ble skutt og drept på gaten 8. desember 1980.

Roman Polański filmet mye av skrekkfilmen Rosemary's Baby i Dakota-bygningen, og huset spiller også en viktig rolle i Jack Finneys bok Time and Again. Tom Cruises rollefigur i filmen Vanilla Sky bor i The Dakota.

Andre prominente Dakota-personligheter:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]