Dakota-bygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dakota-bygningen
1 West 72nd Street (The Dakota) by David Shankbone.jpg
Historiske fakta
ArkitektHenry Janeway Hardenbergh
Beliggenhet

Dakota-bygningen
40°46′36″N 73°58′35″V

Bygningens beliggenhet ved Central Park (rød pil).

Dakota-bygningen, kjent som The Dakota i New York, er en monumental bygård i renessansestil [1] på Upper West Side på Manhattan. Bygningen ble oppført i årene mellom 1880 og 1884. På denne tiden var ikke de øvre delene av Manhattan utbygd, og en myte vil ha det til at bygningen fikk navnet Dakota beliggenheten på 72. gate ble ansett som like usentral som Dakota-territoriet i Midtvesten. I virkeligheten stammer navnet fra et møte i nabolagsforeningen the West End Association i 1880, der Clark — åtte måneder før påbegynnelsen av byggeprosjektet sitt - foreslo å oppkalle gatene i området «etter stater i USA med velklingende navn»: Montana Place for det som i stedet ble hetende Central Park West, Wyoming Place for Columbus Avenue, Arizona Place for Broadway, og Idaho Place for West End Avenue. Hans forslag ble altså ikke fulgt opp, men i det minste kunne han bestemme navnet på sitt eget byggverk; og der på sydveggen, oppe under taket, skimtes en dakota-indianer.[2]

The Dakota er bygget etter modell av 1800-tallets franske bygårder, noe som var uvanlig i Amerika på denne tiden. Velstående borgere ville nødig bo så tett innpå hverandre, og foretrakk egne hus. Gården ble derfor bygget som et luksuriøs leilighetskompleks, med moderne fasiliteter som sentralvarme, flere heiser og eget elektrisk anlegg i bygningen. The Dakota ble raskt en populær adresse blant New York-sositeten, og dette førte til oppføringen av flere luksuriøse bygårder etter samme modell på Manhattan.

Mange berømtheter har hatt adresse The Dakota, og bygningen er i dag kanskje mest kjent som hjemmet til John Lennon og Yoko Ono, og stedet hvor Lennon ble skutt og drept på gaten 8. desember 1980.

Roman Polański filmet mye av skrekkfilmen Rosemary's Baby i Dakota-bygningen, og huset spiller også en viktig rolle i Jack Finneys bok Time and Again. Tom Cruises rollefigur i filmen Vanilla Sky bor i The Dakota.

Andre prominente Dakota-personligheter:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]