Dakota-bygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dakota-bygningen
LandUSA
StedManhattan
Historiske fakta
ArkitektHenry Janeway Hardenbergh
StilretningNygotikk, nyrenessanse
Etablert27. oktober 1884
Ferdigstilt 27. oktober 1884
Etasjer 10
Kart
Kart
Dakota-bygningen
40°46′36″N 73°58′35″V

Bygningens beliggenhet ved Central Park (rød pil).

Dakota-bygningen, kjent som The Dakota i New York, er en monumental bygård i nyrenessansestil[1] på Upper West Side på Manhattan. Bygningen ble oppført i årene mellom 1880 og 1884.

Bygningens navn[rediger | rediger kilde]

På 1880-tallet var ikke de øvre delene av Manhattan utbygd, og en myte vil ha det til at bygningen fikk navnet Dakota fordi beliggenheten på 72. gate ble ansett som like usentral som Dakota-territoriet i Midtvesten. I virkeligheten stammer navnet fra et møte i nabolagsforeningen the West End Association i 1880, der Clark – åtte måneder før han startet byggeprosjektet sitt – foreslo å oppkalle gatene i området «etter stater i USA med velklingende navn»: Montana Place for det som i stedet ble hetende Central Park West, Wyoming Place for Columbus Avenue, Arizona Place for Broadway, og Idaho Place for West End Avenue. Han fikk ikke gjennomslag for forslaget, men kunne i det minste bestemme navnet på sitt eget byggverk. På sydveggen, oppe under taket, skimtes en dakota-indianer.[2]

Arkitekturen[rediger | rediger kilde]

The Dakota er bygget etter modell av 1800-tallets franske bygårder, noe som var uvanlig i Amerika på denne tiden. Velstående borgere ville nødig bo så tett innpå hverandre, og foretrakk egne hus. Gården ble derfor bygget som et luksuriøs leilighetskompleks, med moderne fasiliteter som sentralvarme, flere heiser og eget elektrisk anlegg i bygningen. The Dakota ble raskt en populær adresse blant New York-sositeten, og dette førte til oppføringen av flere luksuriøse bygårder etter samme modell på Manhattan.

Beboere[rediger | rediger kilde]

Mange berømte personer har bodd i The Dakota, og bygningen er i dag kanskje mest kjent som hjemmet til John Lennon og Yoko Ono, og stedet hvor Lennon ble skutt og drept på gaten 8. desember 1980.

Andre prominente Dakota-beboere:

Bruk i film og litteratur[rediger | rediger kilde]

Roman Polański filmet mye av skrekkfilmen Rosemary's Baby i Dakota-bygningen, og huset spiller også en viktig rolle i Jack Finneys bok Time and Again. Tom Cruises rollefigur i filmen Vanilla Sky bor i The Dakota.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christopher Cameron (5. januar 2017). «Board approved: Who lives at The Dakota?» (engelsk). The Real Deal. Arkivert fra originalen 9. juli 2023. 
  2. ^ https://nypost.com/2015/10/10/secrets-of-new-yorks-most-notorious-apartment-building/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]