Dair Mar Elia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dair Mar Elia
Saint Elijah's Monastery 1.JPG
LandIrak Irak
Grunnlagt595

Dair Mar Elia
36°17′33″N 43°07′52″Ø

Amerikanske soldaterved klosteret, 2009

Dair Mar Elia (arameisk: ܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܐܝܠܝܐ, arabisk: دير مار إيليا), kjent som Sankt Elias-klosteret, er et nå ødelagt[1] kristent kloster fra 500-tallet[2] og det til sin ødeleggelse eldste i Irak.[3] Det befinner seg i guvernementet Ninive noe sør for Mossul. Det målte 2.500 kvadratmeter og var bygget av stein og mørtel på en høyde over Mosul. Taket manglet, men klosteret hadde 26 rom, blant annet et hellig kammer og et kapell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klosteret ble grunnlagt omkring år 595 av Mar Elia, en assyrisk munk som hadde studert i al-Hira og deretter ved det store kloster på fjellet Ezla i det som i dag er på tyrkisk territorium.[4][5] Klosteret ble etter at de forskjellige orientalske kristne retninger utkrystalliserte seg tilhørende den kaldeisk-katolske kirke.[2] Det var sentrum på de kristne i området, og gjennom mange hundreår besøkte tusener av kristne klosteret til den årlige festdag for Mar Elia som faller på siste onsdag i november.[6]

Klostereret ble renovert på 1600-tallet av Hurmizd Alqushnaya. I 1743 forordnet den persiske hærfører Tahmaz Nader Shah klosterets ødeleggelse, og fikk de om lag 150 munkene der drept. Klosteret lå i ruiner til tidlig på 1900-tallet. Da ble noen av hallene og rommene ferdig restaurert. Under første verdenskrig og folkemordet på assyrerne og arameerne i det osmanske rike var Dair Mar Elia et tilfluktssted, og dette førte til at en del istandsetting.[7]

Etter Irakkrigen i 2003 lå stedet innen Forward Operating Base Marez, og da begynte amerikanske militære enheter å ha stedet i nærmere øyesyn.[8] Det ble foretatt topografiske oppmålinger og sikringsarbeider, og området ble omgjerdet slik at besøkende guidet av militærsjelesørgere ble sikret.[9] Målet var å bevisstggøre de lokale irakiske myndigheter om stedets verneverdige status og til etterhvert å ta vare på anlegget på passende vis.

I mai 2008 begynte irakiske arkeologer å undersøke stedet. Det ble foretatt vesentlige utgravninger, som også gjorde at stedet skulle være an mindre interesse for eventuelle plyndringsgravninger.

Den 20. januar 2016 meldte engelskspråklige medier at Den islamske stat hadde ødelagt klosteret.[1][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]