Daily Mail Circuit of Britain air race

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Daily Mail Circuit of Britain air race var en britisk flykonkurrande som fant sted fra 1911 til 1914, med premier donert av avisen Daily Mail . Det var en av flere konkurranser og priser satt opp av aviser mellom 1906 og 1925.

1911-løpet fant sted 22. juli, og det var et 1 010 km langt løp med 11 obligatoriske landinger en sirkulær bane med start og landing på Brookllandsbanen i Surrey. Vinneren ble Jean Conneau i en Blériot XI som gjennomførte løpet på 22 timer, 28 minutter med en gjennomsnittlig hastighet på 72 km/t og fikk førstepremien 10 000. Andreplassen gikk til Jules Védrines i et Morane-Borel med James Valentine i en Deperdussin på tredjeplass.

I 1913 var løpet for britiske sjøfly, og hadde en første premie på 5 000 pund. Bare ett fly ble påmeldt, med det ble skadet under landing i nærheten av Dublin, og fullførte ikke fullføre løpet.

I 1914 ble et nytt løp arrangert rase, også det med en førstepremie på 5&mnbsp;000 pund, var ment å bli arrangert mellom 1. og 15. august.[1] Det ble avlyst på grunn av utbruddet av Første verdenskrig.

Konkurransen i 1911[rediger | rediger kilde]

De konkurrerende fly

Daily Mail Circuit of Britain air race 1911 var en konkurranse for den raskeste gjennomføring av et løp rundt Storbritannia. Eierne av Daily Mail hadde satt oppn en premie på 10 000 pund til den flyver som fullføre en om lag 1 000 km lang tur rundt Storbritannia på kortest mulig tid.[2] Konkurransen ble arrangert av Royal Aero Club og ble holdt mellom 22. juli 1911 og 5. august 1911. Etter suksessen med en premie på 10 000 pund for London til Manchester konkurransen i 1910 annonserte avisens eier at en premie på ytterligere 10 000 pund ville bli satt opp for et løp, enten mellom London og Edinburgh og tilbake eller London og Paris og tilbake.[3] Det ble imidlertid bestemt at konkurransen skulle være en tur rundt Storbritannia og en komité av Royal Aero Club ble dannet for å sette opp regler og organisere konkurransen på vegne av Daily Mail.[4] For et startbeløp på 100 pund var konkurransen åpen for alle lisensieorte flygere, og Daily Mail satte opp en rekke mindre premier.[5] Løpet skulle starte og avsluttes på Brooklandsbanen, og deltakerne måtte lande i Hendon, Harrogate, Newcastle, Edinburgh, Stirling, Glasgow, i Carlisle, Manchester, Bristol, Exeter, Salisbury og Brighton.[5] Fire konkurrenter fullførte løpet som ble vunnet av franskmannen, løytnant Jean Louis Conneau, som fløy under navnet André Beaumont.[6]

Konkurransen i 1913[rediger | rediger kilde]

Konkurransen i 1913 hadde en premie på 5 000 pund og var åpnet for sjøfly som måtte være britisk bygde. Løpet var på til sammen 2 489 km og måtte gjennomføres i løpet av 72 timer, men siden ingen flyvning var tillatt på søndager ble perioden forlenger med en dag.

Deltakende fly[rediger | rediger kilde]

Konkurrerende fly omfattet Cody sjøfly, Radley-England sjøfly og Sopwith Circuit of Britain sjøfly.

Cody ble drept under test med et fly av sin egen konstruksjon som kollapset i luften 7. august og Sopwith, fløyet av Harry Hawker med Harry Kauper som passasjer var det eneste som startet. Det ble satt på bakken etter å ha blitt skadet under nødlanding i Dublin etter å ha gjennomført to tredjedeler av løpet. Hawker fikk prisen på 1 000 pund for sin innsats.

Referanser[rediger | rediger kilde]