Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det kulturhistoriske bokverket Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede ble skrevet av den danske historikeren og forfatteren Troels Frederik Troels-Lund (1840–1921).

Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede er et dansk bokverk som kom ut i 14 deler første gang i perioden fra 1879 til 1901. Det beskriver på en fargerik måte de fleste forholdene ved hverdagslivet under den nordiske renessansen. Opphavsmannen var historikeren Troels Frederik Troels-Lund (1840–1921). Forfatterens hensikt var opprinnelig at innholdet skulle være del av et verk med tittelen Danmarks og Norges Historie i Slutningen af det sekstende Aarhundrede. Å beskrive dagliglivet var et nytt fenomen i historieforskningen, som tradisjonelt bare hadde vært opptatt av statlige institusjoner. At Troels-Lund ble kritisert for manglende nøyaktighet med visse detaljer overskygger ikke hans banebrytende innsats på det kulturhistoriske området. De fleste faktuelle feil ble dessuten rettet i den andre utgaven. Førsteutgavene av verket ble raskt utsolgt, og de seinere folkeutgavene kom i fire utgaver, hvert i et opplag på 10 000.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede utkom først som 14 bøker. De ble i seinere utgaver slått sammen til sju.

  1. Om Kulturhistorie. – Land og Folk
  2. Bønder- og Købstadboliger
  3. Boliger: Herregaarde og Slotte
  4. Klædedragt
  5. Fødemidler
  6. Hverdag og Fest
  7. Aarlige Feste
  8. Fødsel og Daab
  9. Trolovelse
  10. Forberedelse til Bryllup
  11. Bryllup
  12. Ægteskab og Sædelighed
  13. Livsbelysning
  14. Livsafslutning

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]