Dab (dans)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tenåringer som dabber

Dab, også kjent som dabbing, er en dansebevegelse hvor man tar hodet ned i armkroken. Dette kan gjentas flere ganger. Samtidig skal den motsatte armen strekkes strakt opp og danne en parallell linje med underarmen som man dypper hodet i.[1] Sports Illustrated beskrev dansen slik, «Dansen er enkel, man lener seg inn i albuen som om man skal nyse». Rich the Kid har på Youtube lagt ut en video som viser hvordan man utfører en dab. Per 03.11.2016 har den blitt sett over 2,2 millioner ganger.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Dansen Dab har sin opprinnelse fra Atlanta og dens hiphop-kultur, selv om det også er uenigheter om hvor den egentlig stammer fra. Ofte nevnes artister som Migos (fra «Look at My Dab»), Skippa Da Flippa, Jose Guapo, Peewee Longway, og Rich The Kid som stamfedre. Den amerikanske rapperen Bow Wow gjorde en gang et forsøk på å forklare hvor dabbing stammet fra. Han forklarte det slik at dabbing avledet fra «The cannabis dabbers community» som startet lenge før dansebevegelsen kom. Han ble da møtt med stor motgang fra rappere som med en gang tok til Twitter.[2] for å ytre sine uenigheter med hans teori. NFL quarterback Cam Newton fra laget Carolina Panthers er blitt kjent for å utføre en dab når han skårer touchdown.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

I 2015 trådte den nye danseformen dabbing fram i større skala og ble kjent over hele USA og resten av verden. Dette blir kort og presist i en setning fra XXL Magazine som i 2015 skrev «Det som startet som en regional sørstat dans ble raskt en kraftfull bevegelse i klubber og gatehjørner, og dansen het dabbing»[3] Dabbens popularitet økte spesielt på grunn av den amerikanske sportskulturen, gjennom spillere som Cam Newton som i en kamp mot Tennessee Titans i National Football League utførte en 8 sekunders dab som feiring. Etter kampen kom to av spillerne fra Tennessee Titans opp til han og konfronterte Newton om feiringen sin. Newton svarte da med å fortsette med feiringen sin rett i ansiktene deres mens han samtidig gikk bakover fra dem. Etter den berømte dabben mot Tennessee Titans[4][5] forklarte Newton i en pressekonferanse hvorfor han utførte denne dabben. Det var en hyllest til en 16-åring som hadde bedt han om å «Dab on them folks».

«Jeg tror bestemt på at om du ikke vil at jeg skal gjøre det så ikke slipp meg inn … Jeg bare liker å gjøre det. Det er ikke for å skryte, og ut i fra publikums respons ser det ut som om at de liker det de ser. … Jeg ble bedt om å «Dab on them folks», så jeg gjorde det. Han er bare 16 år gammel, men han har et adamseple fra en annen verden.»

Det ble senere bekreftet at den 16 år gamle gutten var Newtons yngre bror Caylin. [6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fumadoh, Ziwe (20. november 2015). «Your guide to dabbing, a 'new' dance craze that already peaked». Daily Dot. Besøkt 4. januar 2016. 
  2. ^ Robertson, Iyana (8. desember 2015). «Bow Wow Attempts To Explain The Origin Of "The Dab," Gets Clowned By Migos». Vibe. Besøkt 3. februar 2016. 
  3. ^ Madden, Sidney (5. august 2015). «Atlanta’s Dabbin’ Dance Craze Is Taking Over Scial Media». XXL Magazine. Besøkt 4. januar 2016. 
  4. ^ «2015 Week 10 Schedule». NFL.com. Besøkt 10. februar 2016. 
  5. ^ Peters, Micah (15. november 2015). «Titans linebacker takes offense to Cam Newton's dancing, Newton keeps dancing in his face». USA Today. Besøkt 4. januar 2016. 
  6. ^ Sandritter, Mark (7. februar 2016). «Cam Newton is the NFL's king of the Dab». SBNation. Besøkt 10. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: dabbing – ordbokoppføring