DS «Framnæs 3»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Framnæs 3»
DS «Framnæs 3» ved Piperbryggene i Oslo, 1910
Generell info
Bygget1908
RederiSkibs-AS Huk, Kristiania
StatusI trafikk
Tekniske data[a]
Tonnasje44 (BT)

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Framnæs 3» er en historisk passasjerferge i Kristiansund. Den er en gjenoppbygd tidligere dampsundbåt som i dag drives av en dieselmotor.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fergen ble bygd som bygg nummer 1 ved Moss Verft 1908. Den fikk navnet «Framnæs 3» og gikk i rute mellom Framnæs brygge ved Skillebekk i Kristiania og Dronningen og OscarshallBygdøy. Under 1. verdenskrig ble fergen overflødig og solgt til Christiansund Dampbaadsamlag i 1916, året etter seilte den til Kristiansund rundt kysten for egen maskin. Etter å ha kjørt som sundbåt i 34 år ble den tatt ut av trafikk 20. februar 1951 som den siste sundbåten som var drevet med damp.

På slutten av 1950-tallet ble den solgt som lekter til Rørvik i Nord-Trøndelag. 2003 ble det besluttet å gjenoppbygge båten under ledelse av Stiftelsen Framnæs. Den ble tatt i bruk 16. juni 2012 etter gjenoppbygning av den opprinnelige fergen fra 1908 med utstrakt bruk av originaldeler. Også den opprinnelige dampmaskinen er restaurert, den brukes imidlertid bare til demonstrasjon, fergen selv drives av en dieselmotor.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]