Dixons Carphone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dixons Carphone
Org.formOffentlig aksjeselskap
BransjeDetaljhandel
Etablert7. august 2014
Datterselskap Elkjøp, LefdalRediger på Wikidata
Hovedkontor LondonRediger på Wikidata
LandStorbritannia
Antall ansatte40 000
Nettsted Offisielt nettsted

Dixons Carphone plc (LSE: DXNS) er et britisk selskap og en av de største forhandlere av elektronikk i Europa. Selskapet driver Dixons.co.uk, samt butikkene Dixons Travel, Currys, Currys.digital, PC World og Electro World sammen med mange andre merker over hele Europa, inkludert: Pixmania, Equanet, Elkjøp og tidligere Lefdal Elektromarked.

Selskapet var tidligere kjent som Dixons Stores Group plc og senere DSGi. Det spesialiserer seg på å selge forbrukerelektronikk, audio-video-utstyr, PC-er, små og store hvitevarer, fotoutstyr, kommunikasjonsprodukter og relatert finansiering og salg av tjenester (f.eks. utvidet service avtale). De selger også andre produkter og tjenester som elektriske produkter, reservedeler, reparasjoner, mobile tjenester, digital bildebehandling og utskrifter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Dixons ble grunnlagt av Charles Kalms og Michael Mindel i 1937 i High Street i Southend under navnet Dixons Studios Limited. Navnet Dixons ble valgt tilfeldig fra telefonkatalogen, og var kort nok til å passe over den lille fasaden på butikken. I løpet av tidlig 1940-tall satte Dixons opp syv utsalgssteder rundt om i London, men ved slutten av krigen ble virksomheten redusert til én butikk i Edgware. Stanley Kalms, sønn av grunnleggeren, begynte virksomheten i 1948 og startet å markedsføre Dixons produktene i media.[1]

I 1950 startet selskapet salg av kameraer og i 1957 åpnet et nytt hovedkontor og handelssenter i Edgware for å imøtekomme arbeidet med de 60 000 postordrekundene og for å gi administrativ back-up for sine seks butikker.[2]

Dixons ble notert på London Stock Exchange i 1962 og endret navn til Dixons Photographic Limited. Selskapet kjøpte opp konkurrentene, Ascotts, i 1962 og Bennetts, i 1964.[3] I 1967 kjøpte Dixons et 7900 kvadratmeter stort fargeprosesseringslaboratorium i Stevenage[3].

Charles Kalms ble etterfulgt av sin sønn Stanley i 1971.[4] I 1972 kjøpte Dixons opp en annen konkurrent, Wallace Heaton, og i 1974 åpnet Dixson sitt distribusjonssenter i Stevenage.[4]

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

Dixons kjøpte Vision Technology Group (VTG) I 1993, og dette ble drevet under merkevaren PC World.[5] Senere samme år solgte selskapet postordredivisjonen av VTG. Dixons åpnet sin første Tax Free-butikk på Heathrows terminal 3 i 1994 og senere samme år lanserte det The Link, selskapets første skritt inn i kommunikasjonbransjen. Hovedkontoret ble flyttet til Hemel Hempstead samme år[5].

I 1996 DSG ble DN Computer Services, en forhandler av datamaskiner og Harry Moore Ltd, en irsk elektroforhandler, oppkjøpt.

I 1997 kjøpte Cellnet en 40% eierandel i The Link. Dette året ble også Dixons nettside lansert.

I 1998 ble Freeserve, en gratis internett-tjeneste, lansert. Det ble senere solgt til France Telecom og omdøpt til Wanadoo.

I 1999 kjøpte DSG Elkjøp ASA, en nordisk elektroforhandler.

2000 - d.d[rediger | rediger kilde]

I 2002 DSG kjøpte selskapet UniEuro, en italiensk-basert forhandler og Genesis Communications, en tjenesteleverandør. DSG åpnet sin første Electro World-butikk i Ungarn samme år.

I 2005 ekspanderte DGS til Russland og Ukraina ved å kjøpe en andel i Eldorado Group, den største elektroforhandleren i de to landene. Dixons kjøpte også 75% av FOTOVISTA, en fransk virksomhet.

I mai 2008 kunngjorde Dixons at det ville stenge 77 av sine 177 UK Currys digitalbutikker etterhvert som leieavtaler på lokaler utløp de neste fem årene. Reduksjonen skyldes nyheten om at amerikanske rivalen Best Buy skulle prøve å etablere seg i Storbritannia.

I januar 2008 ble 600 datateknikere oppsagt, 250 fikk alternative stillinger i selskapet.

I april 2010 stengte DSGi sitt tekniske kundesenter i Nottingham med over 450 oppsigelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]