DHL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DHL
Org.formAndelsselskap (GmbH)
BransjeLogistikk, godsfrakt
Etablert25. september 1969
Eier(e)Post & Paket Deutschland
MorselskapDeutsche Post AG (2002–)
DatterselskapDHL Aero Expreso
European Air Transport Leipzig
European Air Transport
DHL Air UK
DHL International Aviation ME
Eierandel iAeroLogic
Kalitta Air
HovedkontorPost Tower
LandTyskland
Grunnlegger(e)Adrian Dalsey, Larry Hillblom, Robert Lynn
Antall ansatte 590 000[1]
Nettstedwww.dhl.de (de)
www.dhl.com (en)
www.dhlparcel.nl (nl)
locator.dhl.com (en)

DHL er en avdeling i Deutsche Post DHL (DP DHL). Det var opprinnelig et amerikansk flyekpress-selskap, men i løpet 2002 kjøpte Deutsche Post 100 % av aksjene i selskapet og integrerte det med sine andre fraktselskaper, EuroExpress og Danzas.

I dag er DHL er den globale markedslederen innen ekspress og logistikk med tilstedeværelse i 220 land og områder. DHL har en unik produktbredde og tilbyr ekspressfrakt, sjøfrakt, biltransport, lagring, internasjonal post og outsorcing av logistikktjenester. DHL er heleid av Deutsche Post DHL (DP DHL). Gruppen har over 500 000 ansatte, og omsatte for 54,5 milliarder euro i 2008.

DHL startes og bygges opp[rediger | rediger kilde]

DHL ble grunnlagt i 1969 av Adrian Dalsey, Larry Hillblom og Robert Lynn, derav navnet DHL. De tok med seg dokumenter ombord i fly mellom San Francisco og Honolulu. Forretningsideen var at fortolling av skipslaster kunne gjøres før skipet ankom, for å redusere tiden skipene brukte ved kai. Dette var et nytt konsept som var mye av grunnlaget for videre drift. DHL ekspanderte raskt og i løpet av 1971 hadde DHL etablert seg i Østen og i Stillehavet regionen. I 1972 etablerte de kontorer i Japan, Hongkong og Australia. Det første kontoret i Storbritannia åpnet i 1974. I løpet av 1976–1978 ekspanderte de videre og etablerte seg i Midtøsten, Latin-Amerika og Afrika. I løpet av denne tiden åpnet de også sitt første kontor i Tyskland, nærmere bestemt Frankfurt am Main.

I 1979 utvidet DHL sitt tilbud til også å gjelde pakker, til nå hadde de kun tatt hånd om brev og dokumenter. I 1983 ble DHL det første internasjonale flyekspresselskapet som driftet egne kontorer i Øst-Europa. I dette året åpnet de også en internasjonalt distribusjonssenter (hub) i Cincinnati, USA. I 1985 ble en hub opprettet i Brussel, hvor det i dag håndteres mer enn 165 000 sendinger hver natt. I løpet av 1988 hadde DHL kontorer i 170 land og ca. 16 000 ansatte. I 1986 ble de det første ekspresselskapet i Kina, etter å ha inngått en avtale med regjeringa. De var også det første ekspresselskapet i Kuwait etter krigen i 1991 samt i Irak etter at FN løftet sanksjonene mot landet. Men det har også vært risikabelt, i 2003 ble et DHL-fly truffet av en rakett.[2]

DHL i dag[rediger | rediger kilde]

I dag er DHL delt inn i tre divisjoner:

  • DHL Express
Tilbyr flere former for fraktmetoder. DHL Express er resultatet av sammenslåingen av det tidligere selskapet DHL Worldwide Express og DPs produkter Euro Express og Danzas.
DHL Express har eget nettverk i Norge med ca. 400 distribusjonsbiler og 10 godsterminaler som dekker det meste av Sør-Norge. I Haugesund, Sogn og Fjordane og Nord-Norge har selskapet ingen egne terminaler, områdene dekkes av lokale transportselskaper som har agentavtaler med DHL Express.

For flyekspress bruker Express DHLs eget flyselskap som har et verdensomspennende nettverk.

  • DHL Global Forwarding
Tilbyr globale logistikkløsninger for fly og sjøfrakt. Disponerer lite eget materiell, men fungerer som en megler mellom kunde og transportør.
  • DHL Supply Chain
Tilbyr logistikkløsninger. Alt fra rådgivning til utarbeiding av leveringskjeder, lagring og salgslogistikk.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]