Samlagsskytingen på landsskytterstevnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «DFS samlagsskyting»)

Samlagsskyting er en lagkonkurranse i rifleskyting mellom skyttersamlag i Det frivillige Skyttervesen. Det er forhåndsuttatte skyttere fra de ulike samlagene som utgjør lagene som konkurrerer mot hverandre, som oftest i baneskyting. Samlagsskyting foregår hovedsakelig på Landsskytterstevnet og ved regionale stevner innenfor hver enkelt landsdelskrets. Det er vanlig at seniorer, juniorer og veteraner har hver sin samlagsskyting.

Seniorene skyter på 200- eller 300 meter, mens juniorer og veteraner skyter på 100 meters hold. Antallet skyttere på hvert lag i samlagsskytingen er fire på Landsskytterstevnet, men antallet skyttere kan variere i regionale samlagsskytinger. Det er ikke uvanlig at samlag som grenser mot hverandre har lange tradisjoner med å skyte mot hverandre én gang i året.

Samlagsskyting med cupfinale[rediger | rediger kilde]

Fra og med Landsskytterstevnet i Steinkjer i 2007 vil samlagsskytingen i seniorklassene foregå etter en ny modell. Det er fortsatt 4 skyttere på hvert lag, og lagene rangeres som før, dvs. at første etappe skytes med skiveinndeling etter fjorårets resultatliste, deretter rangeres skytterne slik at beste lag hele tiden skyter på skive 1. Når alle fire skytterne på hvert lag har skutt går de 16 beste lagene videre til en avsluttende cup, hvor lag 1 møter lag 16, lag 2 møter lag 15 osv. i en åttendedelsfinale. De åtte lagene som er igjen skyter kvartfinale etter samme system, deretter skytes semifinale, og til slutt skyter vinnerne av semifinalen om seieren, mens taperne skyter om bronsemedaljen.

I 2008 ble cupen utvidet med "Lucky Losers", der de to beste taperlagene fra åttendedelsfinalene møtes i en ekstra kvartfinale. Vinneren her møter beste taperlag fra kvartfinalen i en ekstra semifinale, og vinneren går til finale, slik at finalen består av tre lag.

Denne konkurranseformen er nå avskaffet, og vinnerlaget kåres etter de fire innledende skytingene.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Liste over landsdelskretser og skyttersamlag i Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]