D’Artanjan i tri musjketjora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
D'Artanjan i tri musjketjora
orig. Д’Артаньян и три мушкетёра
Generell informasjon
GenreFilmmusikal, swashbuckler film, TV-serie basert på en roman, tv-komedie
Utgivelsesår1978
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde249 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiGeorgij Jungvald-Khilkevitsj Rediger dette på Wikidata
ManusMark Rozovskij Rediger dette på Wikidata
Basert på
MusikkMaksim Dunajevskij Rediger dette på Wikidata
FotoAleksandr Polynnikov Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMikhail Bojarskij, Veniamin Smekhov, Valentin Smirnitskij, Igor Starygin, Margarita Terekhova, Aleksandr Trofimov, Oleg Tabakov, Alisa Frejndlikh, Lev Durov, Aleksej Kuznetsov, Jevgenij Dantsjevskij, Jelena Tsyplakova, Irina Alfjorova, Boris Kljujev, Leonid Kanevskij, Vladimir Balon, Olga Matesjko, Jurij Dubrovin, Jurij Sjerstnjov, Viktor Pavlovskij, Vladimir Dolinskij Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapOdessa filmstudio Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Vsesoyuznoye radio
Premiere(r)1978
OppfølgerMusjketjory dvadtsat let spustja Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

D'Artanjan i tri musjketjora (originaltittel: Д'Артаньян и три мушкетёра) er en sovjetisk miniserie fra 1978, regissert av Georgij Jungvald-Khilkevitsj.[1][2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

D'Artagnan, en ung mann fra den franske landsbygda reiser til Paris, hvor han håper å bli utnevnt til kongens livvakt: musketer. I Meung blir han fornærmet av Rochefort, som er en nær ansatt av kardinalen. En kamp oppstår, og d’Artagnan blir ranet og etterlatt såret og blødende. Senere møter han M. De Tréville, kaptein for kongens musketerer. Men plutselig får D'Artagnan øye på Rochefort, og han hopper ut av et vindu for å unngå bli oppdaget. Han får deretter problemer med Athos, en skadet musketer som kaller D'Artagnan en idiot, og utfordrer ham til en duell ved middagstid. Kort tid senere møter D’Artagnan også to andre musketerer, Porthos og Aramis, og han blir utfordret til to andre dueller.

Når de ankommer den første duellen, dueller Athos og d’Artagnan, frem til Porthos og Aramis ankommer. Men de blir overrasket over at de alle skal slåss mot den samme unge mannen. Men kardinalens vakter ankommer, og en konflikt oppstår. Musketerene dreper de aller fleste av vaktene, og noen få vakter slipper så vidt unna. Kort tid senere redder d'Artagnan en syerske, Constance, som er ansatt hos dronningen - og de blir raskt forelsket. Neste morgen møter D'Artagnan de tre andre musketerene ved en lokal taverna, og forteller at han på mystisk vis mottok et brev fra kardinal Richelieu - som ønsker et møte etter solnedgang.

De forteller D'Artagnan at han ikke har noe annet valg enn å gå til møtet. D'Artagnan møter deretter kardinalen som forsøker å få D'Artagnan til sin side, med løfter om rikdommer, en høyt rangert militær karriere, og få respekt fra adelen. Selv om D'Artagnan avslår tilbudet, truer og advarer Richelieu ham om hva som kan skje hvis han fortsetter å blande seg i kardinalens planer. D'Artagnan vender tilbake til de nye vennene sine, og de mener han burde være mye mer forsiktig nå som han har gjort Richelieu til sin fiende. Senere samme kveld møtes Richelieu og Lady Winter, en av hans beste spioner og agenter. Hun forteller ham at hertug av Buckingham nettopp har ankommet Paris fra England.

Kardinalen sender Rochefort og De Jussac for å stoppe hertugen, men dette mislykkes. Richelieu planlegger også hevn mot dronningen, fordi hun hadde avvist ham. Han går til ektemannen hennes, kong Ludvig XIII av Frankrike, som han enkelt manipulerer til å arrangere et stort ball ved det kongelige palasset om 10 dager. Kardinalen manipulerer deretter den franske kongen til å erklære krig mot England. D'Artagnan blir offisielt tnevnt til musketer. Beleiringen av La Rochelle begynner med kong Louis og kardinal Richelieu personlig til stede.

I mellomtiden orkestrerer kardinalen og Lady Winter et attentat mot D'Artagnan. Men dette mislykkes, og leiemorderen forteller ham at det var Lady Winter som ønsket ham død. Athos forteller ham at Lady Winter tidligere hadde drept Constance. D'Artagnan får også vite om den tragiske historien om Grev De la Fère som også var forelsket i Lady Winter mange år tidligere, bare for å oppdage at hun i bunn og grunn var en prostituert som narrer unge menn, og ødelegger deres families ære. Den rasende greven forsøkte derfor å drepe henne bare for å nesten bli drept selv av henne. På grunn av Athos sitt raseri når han forteller denne historien, oppdager D'Artagnan at Athos faktisk var grev De la Fère.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]