Curia Iulia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Curia Iulia

Curia Iulia eller Curia Julia befinner seg i Forum Romanum i Roma. Det var Senatets tredje møteplass.

Den opprinnelige curiaen, Curia Hostilia, som hadde blitt herjet av brann, ble oppført på Forums nordre langside av Julius Cæsar i 44 f.Kr. og samordnet med det nyanlagte Cæsars forum. Curiaen ble ferdigstilt under Augustus og innviet den 28. august 29 f.Kr. Den brant på ny under Domitia, som lot den gjenoppbygge i 94 e.Kr.

Curian hadde en søylebåret portiko på inngangssiden og fasaden over var gipset med stukk, som imiterte marmorblokker (rester finnes kvar høyest oppe under gavlen). Bronseportene er kopier av de opprinnelige, som ble flyttet til Laterankirken i 1660. Inni finnes avsatsene for senatorenes stoler på langsidene og nisjer for skulpturer langs veggene. Det fargerike gulvet med et elegant mønster i ulike marmorsorter kan dateres til Diokletians restaurering etter en brann i 283 (den ytre halvdelen er allikevel en rekonstruksjon fra 1939). Curiaens nåværende tak er moderne.

Curiaen ble forvandlet til kirken Sant'Adriano600-tallet av Honorius I til minne om martyren Hadrianus av Nicomedia. Middelalderfresker finnes fortsatt i et par av skulpturnisjene. Den kraftige jordhevningen i området gjorde at gulvnivået ble forhøyet i flere omganger, i fasaden kan man se hvor nye døråpninger er satt opp over den opprinnelige åpningen.

Først på slutten av 1800-tallet stod det klart for forskningen at kirken var identisk med den gamle Curiaen. På 1930-tallet da innredningen fra barokken ble fjernet, ble også det tilhørende klosteranlegget revet. De to store marmorreliefene som er oppstilt inne i Curiaen stod tidligere på Forum Romanum. De er muligens fra Trajans tid, men man vet ikke hvor de opprinnelig hørte hjemme. De forestiller etter alt å dømme keiserlige embetshandlinger, som fant sted i Forum. Dessuten er flere bygninger i Forum avbildet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]