Culavamsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cūḷavaṃsa eller Chulavamsa (Pāli: «den lille krøniken») er et historisk verk skrevet på pali om kongene på Sri Lanka. Verket dekker perioden fra det 4. århundre frem til 1815. Culavamsa ble skrevet i løpet av mange år av singalesiske buddhistiske munker.[1] Verket anses for å være en fortsettelse til Mahavamsa (Pāli: «den store krøniken»). Både Mahavamsa og Culavamsa anses iblant for å være ett eneste arbeid, og kalles da Mahavamsa, som strekker seg over to årtusener av Sri Lankas historie.

Cūḷavaṃsa er delt i to deler. Den første begynner da Buddh-dantya, en relikvie som skal være en av Siddhartha Gautamas tenner, ankommer til Sri Lanka i det 4. århundre. Krøniken beskriver videre kong Parakramabahu den stores liv og levnet (1153 – 1186). Mens munken Dhammakitti tradisjonelt anses som forfatteren av den første delen, har nå mange historikere gått over til å mene at dette var et samarbeidsprosjekt som flere munker deltok i. Den andre delen, som det tok flere år å skrive, fortsetter historien om monarkiet på Sri Lanka frem til kongedømmet blir en del av det britiske imperiet i 1815.

En tysk oversettelse av Cūḷavaṃsa ble ferdigstilt av Wilhelm Geiger i 1930, og deretter oversatt til engelsk av Mabel Haynes Bode. Deretter ble den engelske oversettelsen revidert av Geiger.

Referanser[rediger | rediger kilde]