Hopp til innhold

Cryptocercidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cryptocercidae
Cryptocercus garciai
Nomenklatur
Cryptocercidae
Hører til
kakerlakker, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: i død ved
Utbredelse: Nord-Amerika, Russland og Kina
Inndelt i

Cryptocercidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører ordenen kakerlakker. De er blitt regnet som nære slektninger med termittene, men det er usikkert om dette er korrekt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (voksne er 20-30 mm), ovale, avlange, kortbeinte og helt vingeløse kakerlakker. Antennene er ganske korte. På farge er de gjerne mørkrøde.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Som hos andre kakerlakker utvikler eggene seg i en hornaktig eggkapsel (oothek) som hunnen bærer med seg til eggene klekkes. Kakerlakkene har ufullstendig forvandling, og nymfene ser ut som små versjoner av de voksne (særlig hos de artene der de voksne ikke utvikler vinger). Slekten Cryptocercus utmerker seg ved at disse kakerlakkene lever av død ved som de fordøyer ved hjelp av mikroorganismer i mage-tarmkanalen, og at de danner samfunn. En hann og en hunn holder sammen i flere år (monogami er sjeldent mellom insekter) og avler opp et ungekull sammen. Avkommet får i seg mikroorganismene de trenger ved å spise sekreter fra foreldrenes tarm. Slik ligner de sterkt på termitter, og man har trodd at Cryptocercus representerer en gruppe som står nært til termittenes forfedre. Nyere forskning tyder på at dette er tvilsomt, og at likhetstrekkene mellom Cryptocercus og termitter er utviklet parallelt, uavhengig av hverandre.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cryptocercus finnes først og fremst i Nord-Amerika, med fem arter, videre er det kjent én art fra Russland og én fra Kina.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert om Cryptocercidae representerer noen naturlig gruppe. Ofte blir den referert til mer uformelt som "Cryptocercus-gruppen". Molekylære studier kan tyde på at slekten Cryptocercus bør plasseres i familien Polyphagidae.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata