Cryptocephalus sexpunctatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cryptocephalus sexpunctatus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Cryptocephalus sexpunctatus
(Linnaeus, 1758)
Chrysomela 6-punctata
Norsk(e) navn:
Hører til: Cryptocephalus,
hettebladbiller,
bladbiller,
biller
Habitat:
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Cryptocephalus sexpunctatus er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt i det nordlige Europa.

Cryptocephalus sexpunctatus er mellom 4,5-6,5 mm lang. Kroppen er kort, og butt både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Halsskjoldet har lyse, guloransje og mørke flekker. Dekkvingene har uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. De er rødlige eller mer oransjerøde, med hver tre mørke svarte flekker, to litt i framkanten og en bred litt lengre bak. Den bakerste danner nærmest et tverrbånd over dekkvingene. Antennene er trådformet og lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller. Beina er mørkt.

Den lever blant annet på bjørk og hassel. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Cryptocephalus sexpunctatus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]