Crowborough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crowborough
Crowborough
Crowborough Cross
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Wealden
Admin. grevskap: East Sussex
Seremon. grevskap: East Sussex
Status By (town)
Areal 13,6 km²
Befolkning 20 281 (2001)

Crowborough er den største byen i innlandet i East Sussex, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Wealden, selv om noen offentlige kontorer er plassert i Hailsham.

Statue av Arthur Conan Doyle

Byen er kjent som hjemstedet til sir Arthur Conan Doyle fra 1905 til hans død der i 1930, og en statue av ham er reist i sentrum.

Rosenkorsordenen (AMORC) har sin storlosje for Europa og Afrika i byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært bosetninger i området siden steinalderen, og i romersk tid var det en del industri i forbindelse med en vei som gikk gjennom området. Den første referansen til Crowborough kommer langt senere, i 1292. Da klagde sognepresten på at en del av hans sognebarn gikk i nabosognets kirke, fordi den var lettere tilgjengelig for dem. Presten hadde ingen annen lønn enn tiende og kollekt, og var derfor misfonøyd med dette, og henvendte seg til erkebiskopen av Canterbury. For å bøte på problemet gav erkebiskopen ham en eiendom i den problematiske delen av sognet slik at det kunne bygges et kapell der.

Crowborough forble et jordbruksområde inntil midten av 1800-tallet. I en folketelling fra 1851 var fortsatt de fleste sysselsatt innen jordbruket. I 1868 kom jernbanen, og dermed endret byen sin karakter. Det ble opprettet industribedrifter, og etterhvert ble Crowborough også kjent som et kursted. En av de som ble trukket dit av helseårsaker var naturvitenskapsmannen og forfatteren Richard Jefferies, som kom i 1885 og skrev noen av sine mest kjente essayer i byen.