Crispus Attucks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Portrett av Crispus Attucks (laget etter hans død)

Crispus Attucks (født 1723, død 5. mars 1770 i Boston) var i den første gruppen på fem personer som ble drept i Bostonmassakren i Boston, Massachusetts. Han blir ofte nevnt som den første martyren av Den amerikanske uavhengighetskrigen og den eneste av de drepte under Bostonmassakren som senere er husket. Han ble ansett som en viktig kilde til inspirasjon i amerikansk historie.

Det er ikke så mye som er kjent om Attucks før hans død i Bostonmassakren. To sentrale kilder fra hendelsene, som ble offentliggjort i 1770 beskriver ham ikke som «neger» eller «svart» mann. Den første rapporten som ble utarbeidet av bymyndighetene i Boston, med navnet «A Short Narrative of the Horrid Massacre», inneholdt rundt hundre øyevitne-beskrivelser over hva de så 5. mars 1770. Den andre kilden, «The Trial of William Wemms», henviser mer en et dusin ganger til Attucks som en «mulatt» eller «molatto», og et vitne hevder han var en indianer, en annen beskriver ham bare som en «høy mann», og en annen som en «kraftig mann». Mens forkjempere for avskaffelse av slaveriet utover på 1800-tallet fokuserte på hans afrikanske bakgrunn, ble han tilsynelatende av hans samtidige i Boston sett på å ha en blandet etnisk bakgrunn.

Det var første tidlig på 1800-tallet, da abolisjonismen fikk medvind i Boston, at Attucks ble priset som et eksempel på en afroamerikaner som hadde spilt en heroisk rolle i den amerikanske historien, og slik skape historien om Attucks' bakgrunn.[1] Siden Crispus Attucks hadde Wampanoag forfedre har hans historie også betydning for mange indianere i Amerika.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Margot Minardi, The Inevitable Negro: Making Slavery History in Massachusetts, 1770-1863 (Harvard University: PhD Dissertation, 2007);
  2. ^ W. Jeffrey Bolster, Black Jacks: African American Seamen in the Age of Sail (Cambridge: Harvard University Press, 1997); David J. Silverman, Faith and Boundaries: Colonists, Christianity, and Community among the Wampanoag Indians of Martha's Vineyard, 1600-1871 (Cambridge University Press, 2005); også stykker av Daniel Mandell, Tribe, Race, History: Native Americans in Southern New England, 1780-1880 (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2008); og Behind the Frontier: Indians in Eighteenth-Century Eastern Massachusetts (Lincoln: University of Nebraska Press, 1996).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]