Crișana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crișana i Romania
Landskap i Crișana

Crișana (rumensk: Crișana, ungarsk: Körösvidék, tysk: Kreischgebiet) er en geografisk og historisk region i det nordvestlige Romania, oppkalt etter elven Criș (Körös) og dens tre kildeelver: Crișul Alb, Crișul Negru og Crișul Repede.[1]

I Romania blir begrepet noen ganger utvidet til å omfatte områder like over grensen i Ungarn; i denne tolkningen er regionen avgrenset mot øst av Apusenifjellene, i sør av elven Mureș, mot nord av Someș, og i vest av Tisza. I Ungarn er derimot området mellom Tisza og den rumenske grensen vanligvis kjent som Tiszántúl.

Den viktigste byen i Crișana er Oradea. Andre større byer er Arad, Aleşd, Beiuş, Salonta og Ineu i Romania, samt Békéscsaba, Debrecen og Gyula i Ungarn.

Regionen var tidligere en del av Kongedømmet Ungarn, men etter Slaget ved Mohács (1526) tilfalt den som del av regionen Partium fyrstedømmet Transilvania, som den tilhørte i varierende proporsjoner til 1867. Partium, som fylket Szatmár og deler av Banat var inkludert i, i tillegg til Crișana, er ikke en del av det historiske Transilvania, men blir nå ofte regnet til Transilvania i rumensk bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CRISANA and BANAT – western Romania, Travel and Tourism Information». romaniatourism.com. Besøkt 11. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]