Creepshow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Creepshow
Creepshow Logo.png
Offisiell logo for filmen
Generell informasjon
FilmtypeAntologifilm
SjangerSkrekk / Komedie / Eventyr
Utgivelsesår1982
Prod.landUSA
Lengde120 min.
AldersgrenseForbudt (1983)
18 (Video) (Norge)
Bak kamera
RegiGeorge A. Romero
ProdusentSalah M. Hassnein
Richard P. Rubinstein
ManusforfatterStephen King
MusikkJohn Harrison
SjeffotografMichael Gornick
Foran kamera
MedvirkendeHal Holbrook
Leslie Nielsen
Ted Danson
E. G. Marshall
Stephen King
Tom Atkins
Annen informasjon
BudsjettUSD 8 millioner
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Premiere16. mai 1982 (FFC)
11. november 1982 (USA)
1983 (Norge) (videopremiere)
Eksterne lenker

Creepshow er en amerikansk skrekk-komedie og antologifilm fra 1982 regissert av George A. Romero. Antologien består av fem ulike kortfimer som blir fortalt med stor porsjon skrekk og humor.[1] Den er skrevet og bearbeidet til manus av Stephen King. De ulike delene er bundet sammen av kortere animasjonsekvenser. Ted Danson, Leslie Nielsen og Hal Holbrook har sentrale roller i tre av sekvensene. Filmen har hentet mye av sin inspirasjon fra diverse amerikanske skrekk-tegneserier fra 1950-tallet publisert av EC Comics, slik som Tales from the Crypt, The Vault of Horror og The Haunt of Fear.

Creepshow innbrakte $21 millioner på amerikanske kinoer og ble dermed en av de mest besøkte skrekkfilmene i 1982.

I 1987 kom en oppfølger: Creepshow 2. I 2006 kom en tredje film, men den fikk svært lite oppmerksomhet og ble hovedsakelig lansert rett på DVD.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den første filmen («Father's Day») handler om en rik gammel patriark på et stort gods som feirer farsdag og skal ha kake til enhver pris. Han driver de andre til vanvidd med sitt mas og ender opp med å bli drept i affekt. På farsdagen, Syv år etter, stiger hans råtnede lik opp fra den lokale gravplassen for å ta hevn over sine slektninger på godset.

Den andre («The Lonesome Death of Jordy Verrill») handler om den enfoldige bonden Jordy Virrell (Stephen King) som får en meteor i åkeren og rare ting begynner å skje. Han planlegger å selge meteoren slik at han kan nedbetale gjeld, men oppdager til sin forskrekkelse at stoff på meteoren begynner å gro på hans egen kropp.

Den tredje historien («Something to Tide You Over») handler om den rike Harry Wentworth (Leslie Nielsen) som beslutter å iscenesette et utspekulert drap på kona og hennes elsker. Hans utspekulerte drapsmetode involverer bruk av tidevannet. Han får senere et sjokkerende møte med sine avdøde offer som har til hensikt å gi ham samme behandling.

Den fjerde historien («The Crate») handler om en mystisk kasse som står under en trapp på et College og som inneholder levningene til en ukjent skapning som ble funnet under en ekspedisjon. Alle som forsøker å undersøke hva som er i kassen ender opp med å bli drept.

Den femte og siste historien («They're Creeping Up on You») handler om en usympatisk og eksentrisk millionær som har et eget laboratorium i sin forseglede luksusleilighet. Han er fanatisk opptatt av holde bakterier og insekter unna seg. En kveld opplever han å bli hjemsøkt av en horde kakerlakker.

Om filmene[rediger | rediger kilde]

Creepshow innbrakte $21 millioner i USA og havnet på en 38.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1982.[3] Produksjonskostnadene var på $8 millioner.[4]

Den har fått 73 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[6]

Statens filmtilsyn bestemte 18. mai 1983 at filmen ble forbudt for visning på norske kinoer, men den ble utgitt på video av C.P. Entertainment sommeren 1983.[7][8]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Prolog
«Father's Day»
«The Lonesome Death of Jordy Verrill»
«Something to Tide You Over»
«The Crate»
«They're Creeping Up on You»
Epilog

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Creepshow (1982) – livet kan være skrekkelig. | Filmlista». web.archive.org. 4. mars 2016. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 23. juni 2020. 
  2. ^ «'Creepshow 3' is All Trick and No Treat – and Possibly the Worst Horror Anthology Ever Made». /Film (engelsk). 31. oktober 2019. Besøkt 23. juni 2020. 
  3. ^ «Creepshow (1982) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 12. april 2017. 
  4. ^ «Creepshow (1982) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 23. juni 2020. 
  5. ^ «Creepshow». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 23. juni 2020. 
  6. ^ Ebert, Roger (1982)
  7. ^ «creepshow | Norsk VHS.com» (engelsk). Arkivert fra originalen 27. juni 2020. Besøkt 23. juni 2020. 
  8. ^ Tidens Krav 1983.08.26. Norge;Møre og Romsdal;;Kristiansund;;;;. 1983-08-26. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]