Creepshow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Creepshow
Generell informasjon
Sjanger Skrekk-komedie
Nasjonalitet USA
Utgitt 10. august 1982 (USA)
Lengde 120 min.
Aldersgrense Forbudt (1983)
18 år (Video, 1984)
Produksjon
Regissør George A. Romero
Manus Stephen King
Produsent Salah M. Hassnein
Richard P. Rubinstein
Musikk John Harrison
Sjeffotograf Michael Gornick
Klipp George A. Romero
Pasquale Buba
Paul Hirsch
Michael Spolan
Medvirkende Hal Holbrook
Adrienne Barbeau
Leslie Nielsen
Ted Danson
E. G. Marshall
Stephen King
Annen informasjon
Filmselskap Warner Bros. Pictures
Budsjett $8 millioner
Eksterne lenker

Creepshow er en amerikansk skrekk-komedie og skrekk-antologi fra 1982 regissert av George A. Romero. Antologien består av fem ulike kortfimer skrevet og bearbeidet til manus av Stephen King. De ulike delene er bundet sammen av kortere animasjonsekvenser. Ted Danson, Leslie Nielsen og Hal Holbrook har sentrale roller i tre av sekvensene. Filmen har hentet mye av sin inspirasjon fra diverse amerikanske skrekk-tegneserier fra 1950-tallet publisert av EC Comics, slik som Tales from the Crypt, The Vault of Horror og The Haunt of Fear.

Creepshow innbrakte $21 millioner på amerikanske kinoer og ble dermed en av de mest besøkte skrekkfilmene i 1982.[1]

Den ble i 1987 etterfulgt av Creepshow 2.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den første filmen («Father's Day») handler om en rik gammel patriark på et stort gods som feirer farsdag og skal ha kake til enhver pris. Han driver de andre til vanvidd med sitt mas og ender opp med å bli drept i affekt. På farsdagen, Syv år etter, stiger hans råtnede lik opp fra den lokale gravplassen for å ta hevn over sine slektninger på godset.

Den andre («The Lonesome Death of Jordy Verrill») handler om den enfoldige bonden Jordy Virrell (Stephen King) som får en meteor på plena og rare ting begynner å skje. Han planlegger å selge meteoren slik at han kan nedbetale gjeld, men oppdager til sin forskrekkelse at at stoff på meteoren begynner å gro på hans egen kropp.

Den tredje historien («Something to Tide You Over») handler om den rike Harry Wentworth (Leslie Nielsen) som beslutter å iscenesette et utspekulert drap på kona og hennes elsker. Hans utspekulerte drapsmetode involverer bruk av tidevannet. Han får senere et sjokkerende møte med sine avdøde offer som har til hensikt å gi ham samme behandling.

Den fjerde historien («The Crate») handler om en mystisk kasse som står under en trapp på et College og som inneholder levningene til et monstrum som ble funnet under en ekspedisjon. Alle som forsøker å undersøke hva som er i kassen ender opp med å bli drept.

Den femte og siste historien («They're Creeping Up on You») handler om en usympatisk og eksentrisk millionær som har et eget laboratorium i sin forseglede luksusleilighet. Han er fanatisk opptatt av holde bakterier og insekter unna seg. En kveld opplever han å bli hjemsøkt av en horde kakerlakker.

Om filmene[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Creepshow har fått 69% på Rotten Tomatoes (basert på 29 anmeldelser, juni 2013).[2] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner og skrev blant annet: «Romero and King have approached this movie with humor and affection, as well as with an appreciation of the macabre. They create visual links to comic books by beginning each segment with several panels of a comic artist's version of the story, and then dissolving from the final drawn panel to a reality that exactly mirrors it».[3]

Annet

Den ble nominert til to Saturn Awards (i kategoriene beste skrekkfilm og beste poster).[4]

Statens filmtilsyn bestemte i 1983 at filmen ble forbudt for visning på norske kinoer. Den ble utgitt på video i 1984.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Prolog
«Father's Day»
«The Lonesome Death of Jordy Verrill»
«Something to Tide You Over»
«The Crate»
«They're Creeping Up on You»
Epilogue

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]