Cree (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Creeindianske grupper og deres tradisjonelle hjemsteder.
En creeleir i nærheden av Vermilion i Alberta, september 1871.

Cree er et nnfødt folkeslag i Canada og det nordlige USA. De er bosatte mellom Rocky Mountains og Atlanterhavet. De utgjør i dag den største gruppe av indianere i Canada. Deres språk, cree, er et algonkinspråk og var en gang det mest talte språk i den nordlige del av Nord-Amerika. I dag taler mange creefolk fransk og engelsk lettere enn sitt opprinnelige språk.

USA[rediger | rediger kilde]

Innen franske og engelske bosrttere begynte å strømme inn på creeindianernas tradidjonelle områder, var cree vennlige bisonjegere og allierte med siouxfolket assiniboine. I dag lever størstedelen av creeindianerne i USA sammen med ojibwa i indianerreservatet Rocky Boy Indian Reservation.

Canada[rediger | rediger kilde]

Creeindianer 1903

Cree er den største gruppe First Nations i Canada med mer enn 200.000 medlemmer. At antallet av medlemmer er så stort beror formodentlig for en stor del på deres tradisjonelle åpenhey omkring giftermål mellom medlemmer av forskjellige stammer. Den største creestammen, samtidig den nest største First Nations-stamme i Canada etter Six Nations Iroquois, er Lac La Ronge Band i det nordlige Saskatchewan. Métis er en gruppe med blandet cree og europeisk opprinnelse. I videre betydning kan termen brukes om alle mennesker med blandet opprinnelse fra noe amerikansk urfolk og noe europeisk land.

Grand Council of the Crees i Québec kaller sitt hjemland for Eeyou Istchee («Folkets land»). Dets leder (Grand Chief) er Matthew Mukash, tidligere vice-Grand Chief under Ted Moses og dereyter ordførende i styret i de nordligste creesamfunns Whapmagoostui Eeyou Entreprise Development Corporation. Mukash regnes som tradisjonalist. Han bekjempet Great Whale Project sammen med Matthew Coon Come og Billy Diamond i 1990-årene. Han tilhørte også dem som motsatte seg undertegnelsen avf Paix de Braves.

Trosforestillinger[rediger | rediger kilde]

Creestammene i Canadas skoger og på de amerikanske sletter æret ånder i forbindelse med jakten. Jordens ånd var alle dyrs mor. De hadde også en idé om et mindre veldefinerte himmelvesen. Naturen ble sett som en integrert helhet, der dyrene kunne gjengi historier og legender av vindene og de fire kardinalretninger var alminnelige.

I crees åndelige liv var et tett forhold mellom forfedre og de levende av stor betydning. Forfedrene var alltid for hånden og stammens shaman tok ofte en transetilstand for å besøke «landet med de døde».

Creeindianernes mytologi endret seg grunnleggende etter kontakten med de europeiske bosettere og handlet, og de gikk til landbruket.

Eksterne kilder/henvisninger[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Cree – bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata