Credokirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Credokirken er en norsk frimenighet og megakirke[1], som holder til på Kråkenes i Bergen. Menigheten het tidligere Levende Ord Bibelsenter Bergen, men byttet navn og profil i 2009. I tillegg til det vanlige menighetsarbeidet driver Credokirken bokbutikk, internasjonalt arbeid og nødhjelp. Credokirken driver Bergen kristne grunnskole og Bibelskolen Substans sammen med Salt Bergenskirken og Pinsekirken Tabernaklet. «Credo» er latin og betyr «jeg tror». I sin form er Credokirken karismatisk og inspirert av Trosbevegelsen og pinsebevegelsen.

Pastor er Olav Rønhovde.

Historie og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Levende Ord har sin bakgrunn i frimenigheter pastor Enevald Flåten etablerte på Jæren1980-tallet og en kristen grunnskole som startet der i 1990. Bibelsenteret i Bergen ble imidlertid dannet først da Enevald Flåten flyttet virksomheten og startet en ny menighet og grunnskole der i 1992.

I løpet av 2006 var menigheten preget av oppgjør med økonomisk uorden og lederstrid på grunn av dette. Dette førte til en nedgang i antall medlemmer. Enevald Flåten ble i slutten av november samme år sagt opp, etter at han og menigheten ble enige om en sluttpakke. Misjonsleder Olav Rønhovde overtok da midlertidig pastorstillingen ved Levende Ord Bibelsenter. I 2008 ble Rønhovde ny hovedpastor for menigheten.

Skolene som menigheten startet, følger vanlige læreplaner, men det kristne budskapet er sentralt i alle fag. Skolene er idag blitt et samarbeidsprosjekt mellom flere menigheter i Bergen, med styremedlemmer fra flere av disse. Man satser heretter på at skolene skal være «allkristne» friskoler, det vil si kristne skoler for alle.

Både menigheten og dets tidligere pastor Enevald Flåten var kjent for sitt konservative syn i saker om likestilling, homofili og konflikten mellom Israel og palestinerne. Dette var også bakgrunnen for at menigheten ble parodiert av den kontroversielle parodimenigheten Svevende ord bibelsenter, som Levende Ord flere ganger truet med politianmeldelse[2]. Menigheten står ellers for en bibeltro, radikal kristendom med tradisjonell, bibelsk seksualmoral som også innebærer motstand mot fri abort. Menigheten har nå bestemt seg for å fokusere på forkynnelse av evangeliet og misjon.

Menigheten hadde 1013 tilskuddstellende medlemmer,[3] og et ukentlig antall besøk på ca. 2000 mennesker i 2019.[4]

I 2012 hadde 1395 medlemmer meldt seg ut av Credokirken sammenliknet med toppåret 2005.[5] Medlemsnedgangen var på 55 prosent.[5] Den skyldes blant annet konflikter i forsamlingen i 2006.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]