Craig McCaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Craig McCaw
Født11. aug. 1949Rediger på Wikidata (74 år)
Centralia
BeskjeftigelseGründer Rediger på Wikidata
Utdannet vedStanford University
Lakeside School
EktefelleSusan McCaw (19982019)[1][2]
Wendy McCaw (19761997)[2]
BarnJulia McCaw
Chase McCaw
Reid McCaw
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA

Craig McCaw (født 11. august 1949 i Centralia i Washington) er en amerikansk forretningsmann og gründer som har hatt stor suksess som pionér i mobiltelefon-industrien. Han er grunnlegger av McCaw Cellular (som senere ble en del av AT&T Mobility) og Clearwire Corporation.

Karriere[rediger | rediger kilde]

McCaw begynte å bygge opp sitt eget kabel-selskap, samtidig som han gikk det siste året ved Stanford University. På 1980-tallet var McCaw Cablevision den 20. største kabel-operatøren i USA. I 1994 solgte McCaw hele McCaw Cellular til AT&T Corporation for 11.5 milliarder dollar. Dette selskapet ble senere omdøpt AT&T Wireless, og ble solgt til Cingular i 2004. Etter salget av McCaw Cellular, investerte McCaw i mobil-operatøren Nextel. Fire år etter at McCaw hadde investert i Nextel, hadde denne bedriften vokst til å ha 3,6 millioner kunder. I 1999 var McCaw med på å grunnlegge Nextel Partners Inc. som i 2006 ble kjøpt opp av Sprint Nextel Inc. for 6,5 milliarder dollar. Senere samme år grunnla McCaw Nextlink Communications, som skulle levere bredbånd og Internett-tjenester. I 2000 ble dette selskapet fusjonert med Concentric Network, og det ble omdøpt til XO Communications. I august 2004 startet McCaw Clearwire Corporation, en leverandør av trådløst bredbånd.

Filantropi[rediger | rediger kilde]

McCaw var en av grunnleggerne av «Free Willy-Keiko Foundation» (sammen med Warner Brothers Studios) i november 1994, og han donerte to millioner dollar til denne stiftelsen. Denne organisasjonen ble grunnlagt for å slippe spekkhoggeren Keiko ut i naturen igjen. Craig McCaw sitter også som president for Craig og Susan McCaw Foundation, som støtter flere forskjellige pedagogiske og miljømessige utviklingsprosjekter.

Familieliv[rediger | rediger kilde]

McCaw er gift med Susan Rasinski McCaw, USAs tidligere ambassadør til Østerrike, og de har tre barn sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.dirt.com, besøkt 11. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b archive.seattletimes.com, besøkt 11. november 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]