Courvoisier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Courvoisier er et konjakkhus. De regnes som en av «de 4 store» innen konjakk, sammen med Hennessy, Remy Martin og Martell

Historie[rediger | rediger kilde]

Huset ble etablert i 1843 av Felix Courvoisier. Det sies at hans far, Ammanuel Courvoisier, drev med vin- og sprithandel sammen Louis Gallois i Paris før konjakkhuset ble stiftet. Bercy var også borgermester i bydelen de bodde i (Bercy). De skal ha fått besøk av keiser Napoleon i 1811, som tok med seg flere tønner med konjakk til St. Helena. De engelske offiserene der kalte konjakken for «The Cognac of Napoleon». Dette anses for å være den første hedersbenevnelsen som ble knyttet til Courvoisier konjakk.

Om dette var avgjørende for at sønnen hans etablerte konjakkhuset Courvoisier, sier historien ingenting om. Men han startet opp i 1843, sammen Jules Gallois. Etter Felix' død i 1866 overtok hans nevøer, brødrene Curlier, driften. Like etter, i 1869, fikk huset rett til å kalle seg «Fournisseur officiel de la Cour Impériale» (Offisiell leverandør til det keiserlige hoff). Dette sertifikatet finnes den dag i dag i Courvoisiers museum i Jarnac. Det har også mottatt prisen «Prestige de la France», en pris for kvalitet som henger høyt i Frankrike. Dette er det eneste konjakkhuset som har mottatt denne prisen.

I 1909 kom huset på engelske hender, ved brødrene Guy og Georges Simon. De bygde opp merket og skapte et godt omdømme på verdensbasis. Det var de som etablere tilknytningen til Napoleon, ved bl.a. å bruke Napoleons silhuett og logoen «Le Cognac de Napoleon». Fra like etter 2. verdenskrig til 1970-tallet ble huset ledet av norskættede Christian Braastad.

I dag eies huset av spritselskapet Allied Domecq.

Utvalg[rediger | rediger kilde]

Courvoisier bruker kun Ugni Blanc druer til sin konjakk, og henter druer og vin kun fra de fire beste konjakkområdene; Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. Deres utvalg er:

  • VS
  • VSOP Fine Champagne – 8-10 års fatlagring
  • VSOP Exclusif – 6-10 års fatlagring, lagd for det asiatiske markedet, men finnes i Norge. Alle de firekonjakkområdene Courvoisier benytter er representert.
  • Napoleon Fine Champagne
  • XO Imperial – Stor andel fra Borderies (30-35 års fatlagring) og noe fra Grande og Petite Champagne (minimum 20 års fatlagring)
  • Initiale Extra
  • Succession JS – Lagd ifm. 200-årsjubileet for kroningen av Napoleon i 1804
  • L'Esprit de Courvoisier – Kun 2000 flasker er lagd, en blanding av husets eldste konjakker, de eldste delene er fra 1802 (samt noe fra 1844, 1848 og 1865). Denne koster kr 39 000 på Vinmonopolet.

I 2006 lanserte de også en parfyme; Impériale Courvoisier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]