Courchevel altiport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den spesielle rullebanen på flyplassen i Courchevel

Courchevel altiport (IATA: CVFICAO: LFLJ) er en flyplass i Frankrike. Flyplassen ligger to km sør for skistedet Courchevel.

Flyplassen i Courchevel er en såkalt altiport, noe som betyr at flyplassen ligger høyt til fjells. Landingene skjer alltid i oppoverbakke, og dermed kan flyene lande på en kortere strekning enn om rullebanen hadde vært flat. Take-off skjer i nedoverbakke, og bakken hjelper da flyene å få ekstra hastighet.

Courchevel altiport har en asfaltert rullebane med lengde 535 meter og bredde 40 meter. Baneretningene er 05 og 23. Hellingen på rullebanen varierer mellom 12,5 og 18,5 %. Dette er den bratteste rullebanen i Europa. Flyplassen kan ta ned så store fly som Dash 7 (som ellers ikke trenger lengre rullebane enn 600 meter). Rullebanen brøytes også om vinteren. Den har imidlertid ikke landingslys. Rullebanens høyde er 1941 moh. (nederst) og 2006 moh. (øverst).

Flyplassen var 12. juli 2005 mål for en etappe i sykkelrittet Tour de France. Spanske Alejandro Valverde vant den 192,5 km lange etappen som startet i Grenoble.

Koordinater: 45°23′51″N 6°38′04″Ø

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]