Corpus vasorum antiquorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Corpus Vasorum Antiquorum er et prosjekt som katalogiserer antikke greske vaser. Det var den franske Union Academique Nationales første forskningsprosjekt.

Det første møtet ble holdt i Paris i 1919, og Edmond Pottier foreslo da å starte arbeidet med katalogen. Han produserte selv det første bindet, en oversikt over vaser i Louvre som ble gitt ut i 1922. Pr. 2007 er mer enn 100 000 vaser i 27 land katalogisert.

Pottiers visjon for publisering inkluderte all antikk keramikk fra Europa, middelhavet og det fjerne og nære østen, noe som var både ambasiøst og ikke enkelt å relaisere.

I 1956 ble det foreslått å bare publisere gresk og relaterte gjenstander, noe som ble tatt til følge og i dag er det disse som dominerer i CVA. Innen 2004 hadde mer enn 300 faksimiler fra 120 samlinger og 26 land blitt publisert[1].

I Norge[rediger | rediger kilde]

Vaser i norske private og offentlige samlinger er katalogisert i to bind:

  • Bind 1 ble skrevet av Axel Seeberg og Sverre Marstrander, utgitt 1964, Corpus Vasorum Antiquorum: Norway. Public and Private Collections: fascicule 1.
  • Bind 2 ble skrevet av Ilona Skupinska-Løvset, utgitt 2004, Corpus Vasorum Antiquorum: Norway. Public and Private Collections: fascicule 2.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Corpus Vasorum Antiquorum/om CVA». Corpus Vasorum Antiquorum. Besøkt 22. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]