Corporale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korporale

Corporale eller korporale (av lat. corporalis «som hører til kroppen», underforstått Kristi legeme) er den duk av lin som fungerer som underlag for nattverdskaret (patenen) og kalken på alterbordet.

Bruken under feiringen av nattverden, og motivet for bruken, er knyttet til den katolske kirkes tro om realpresensen. Corporalet brukes i den hensikt å kunne ta imot de smuler som uheldigvis måtte unnslippe og falle med når presten etter forvandlingen bryter prestehostien (fractio panis), og er slik brettet at alle de fragmenter av Kristi Legeme som unnslipper prestens blikk, ikke blir latt tilbake på alterduken. Korporalet brettes slik ved messens slutt at eventuelle smuler og småbiter pakkes inn. Corporalet skylles senere, og vannet med de eventuelle fragmenter tømmes da etter skikk eller forskrift, enten i en pidscina/cakrarium, eller på annet vis i vigslet jord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Joseph Braun: Die Liturgischen Paramente in Gegenwart und Vergangenheit. Ein Handbuch der Paramentik. 2., verbesserte Auflage. Herder, Freiburg (Breisgau) 1924 (Reprographischer Nachdruck. Verlag Nova und Vetera, Bonn 2005, ISBN 3-936741-07-7), S. 205–209.