Cornelius Cruys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Cornelius Cruys
Cornelius Cruys-col.jpg
Født14. juni 1655
Stavanger
Død14. juni 1727 (72 år)
St. Petersburg
Gravlagt Oude Kerk
Beskjeftigelse Merchant sailor, marineoffiser
Nasjonalitet Norge

Cornelius Cruys
Per Ungs statue på Bispebryggen i Stavanger.

Niels Olsen (eventuelt Olufsen; født 14. juni 1655 eller 14. juni 1657, død 1727) var en norskfødt admiral i den nyetablerte russiske marinen fra 1697 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Steinkargata 6 i Stavanger og var sønn av Ole Gudfastesen og Abelone Nilsdatter Kock. Som ung, ca. i 1668-69, hyret han seg på et skip fra Stavanger til Nederland. Han skiftet navn til Cornelius Cruys [Kornelius Krøys] (egentlig Cornelis Cruijs, som det er skrevet i lysningsregisteret i Amsterdam). Her slo han seg opp som skipsbygger, kaper, bergingsmann, karttegner og skipsfører.

I 1681 ble Cruys borger av Amsterdam, han var da skipper og gift med Catharina Claas Vooght. Da Peter den store besøkte Amsterdam, ble Cruys hyret som viseadmiral for å bygge opp den russiske flåte, og han forlot Nederland for alltid i 1697.

I russisk tjeneste[rediger | rediger kilde]

Peter den stores besøk i Holland, som strakk seg ut over mange måneder, markerte slutten av Cruys' hollandske historie. Peter den store kom til Zaandam (forstad av Amsterdam, ca. 1 mil nordvest for byen) den 18. august 1697. Han bosatte seg der inkognito i det som idag heter 'Tsaar Peterhuisje'. Senere kom han til Amsterdam, og det endte med at han engasjerte Cornelius Cruys. Med Peter den stores ankomst i Amsterdam begynte en ny episode i Cornelius Cruys' liv. Han ble med til Russland, hvor han hadde en avgjørende rolle som bygger av den russiske flåten og en viktig stemme ved bygging av St. Petersburg. Resten av sitt liv var han i russisk tjeneste og ble den første russiske admiralen.

I årene 1709-1711 var Cornelius Cruys øverstkommanderende for Østersjøflåten med rang av viseadmiral, dette i tillegg til alle sine andre oppgaver. Han la seg ut med de mest korrupte personene. Cornelus Cruys bodde der som Vinterpalasset ligger i dag.

I marinearkivet finnes en lang rekke dokumenter som viser at Cornelius Cruys lå i strid med mange mennesker. Dette hadde for det meste saklig grunn, men det fantes unntak.

Cornelius Cruys var i konflikt med kontreadmiral Botsis, som var av italiensk greveslekt. Botsis likte ikke Cruys, som var av noe lavere byrd enn han selv var, og Botsis bidro sannsynligvis til krigsrettssaken mot Cornelius Cruys.

Cornelius Cruys fikk etablert seilduksfabrikker, reperbaner, tjæremiler, han tegnet kart, vervet utenlandske sjøfolk til marinen, bygde festningsverkene på øya Kotlin (i dag Kronstadt) utenfor St. Petersburg, kjempet mot svensker i Østersjøen og mot tyrkere i Svartehavet. Han var den første «russiske» borgermester i byen Taganrog i 1698 - 1702 og i 1711.

Han var videre en ivrig lutheraner, og primus motor i den lutherske menigheten i St. Petersburg. Den første kirken var en korskirke i tre av norsk type. Tsar Peter den store ga ham store hedersbevisninger og eiendommer. Cornelius Cruys hadde en del gårder blant annet i Viborg og Kronstadt. Han spedde på inntekten med handelsvirksomhet og egne handelsskip.

Han ligger gravlagt i Amsterdam. I Stavanger er han også blitt hedret med en statue på Bispebryggen, laget av Per Ung. Han har også fått en gate på Storhaug i Stavanger oppkalt etter seg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]