Corneliu Coposu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Corneliu Coposu (født i 1914 i Transilvania som var en del av Østerrike-Ungarn på denne tiden, død i 1995 i București, Romania) var en konservativ rumensk politiker. Coposu var store deler av hans politiske karriere medlem av et politisk parti dominert av gresk-katolske politikere.

Etter å ha studert juss og økonomi ved Universitetet i Cluj fra 1930 til 1934, engasjerte han seg i lokalpolitikken som medlem av det nasjonale bondeparti (PNT), og han arbeidet som advokat. Han begynte som personlig sekretær for Iuliu Maniu som spilte en betydelig rolle i sammenslåingen av Transilvania med Romania i 1918. Coposu flyttet til București i 1940, da Nord-Transilvania ble avstått til Ungarn, og under den andre verdenskrig, var han et viktig medlem av den rumenske delegasjon som sto i opposisjon til Ion Antonescu og hans regime.

Coposu ble arrestert den 14. juli 1947, sammen med flere andre lederne i det nasjonale bondepartiet i Romania, etter medlemmer av partiledelsen angivelig hadde forsøkt å flykte fra landet i et fly. Coposu ble fengslet uten rettssak i ni år før saken mot ham ble avvist på grunn av manglende bevis. I 1956 ble Coposu dømt til livsvarig fengsel for «forræderi mot arbeiderklassen» og for å ha begått forbrytelser mot sosiale reformer i Romania.

Som politisk fange var Coposu med på å bygge ut Donau-Svartehavskanalen, før han i april 1964 ble løslatt etter 15 års forvaring. Coposu ble valgt til Senatet i Romania ved valget i 1992. I 1995 innvilget regjeringen i Frankrike ham til Grand Officier de la Legion d'Honneur under en seremoni i București. Han døde i București mens han mottok behandling for lungekreft. Cirka 100 000 mennesker deltok i hans begravelse som ble avholdt tre dager senere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]