Cormorantfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cormorantfeltet er et oljefelt i Nordsjøen. Feltet ligger på 150 meters dyp omkring 161 km nordøst for Lerwick, i sektoren til Storbritannia. Oljereservoaret ligger 2895 meter under havbunnen. Feltet var opprinnelig operert av Shell og lisensiert av Esso. 7, juli 2007 kjøpte Abu Dhabi National Energy Company hele feltet.

Plattformen Cormorant A (Alpha) startet utvinning av petroleum på feltet i 1979. Den er en betongplattform av Condeep-typen med fire skaft og lagerkapasitet for en million fat olje. Fra installasjonene på toppen kan man bore, produsere, måle og pumpe olje. I tillegg kan man reinjisere vann i reservoaret for å holde oppe trykket. Ved produksjonsstart var kapasiteten 24 000 fat i døgnet.

På Cormorant starter også oljeledningen Brent System, som fører oljen til Sullom VoeShetland. Gassen går via rørledningen Vesterled til St. Fergus nær Peterhead i Skottland. Plattformen har også senteret for lufttrafikktjenesten for helikoptertrafikken i Nordre Nordsjøen, Brent Log.

I 1983 startet man også et undersjøisk produksjonssystem med en kapasitet på 50 000 fat daglig som kunne kontrolleres fra plattformen. Imidlertid mistet man kontakten med dette, så en lang periode har det vært ute av drift. Et satellittsystem fra plattformen, kalt P1, er imidlertid i drift og produserer 10 000 fat daglig.

Se også[rediger | rediger kilde]