Coptocephala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coptocephala
Coptocephala scopolina, hunn
Nomenklatur
Coptocephala
Chevrolat, 1837
Populærnavn
Maurbladbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
TribusMaurbladbiller
Økologi
Antall arter: ca. 50
Habitat: på land
Utbredelse: Palearktis
Inndelt i
  • se tekst i artikkel

Coptocephala er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 7-10 millimeter), avlange, sylindriske, blanke, mer eller mindre rødlige bladbiller, dekkvingene gjerne med svarte tegninger. Det er stor forskjell mellom kjønnene, hannen har mye større hode, lengre bein, kortere dekkvinger og et mer avlangt pronotum enn hunnen. Hodet er stort og bredt, antennene tynne og forholdsvis korte, noe sagtakkede. Pronotum er rundet, mye bredere enn langt. Dekkvingene er jevnbrede. Beina er middels lange og kraftige, hos hannene er forbeina kraftig forlengede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Maurbladbiller skiller seg fra de fleste bladbiller ved at larvene ikke er planteetere, men derimot lever i maurtuer, der de spiser matrester, men trolig også kan forgripe seg på maurlarvene. De voksne billene er bladetere som bladbiller flest, og spiser gjerne på planter.

Hunnen legger eggene sine nær en maurtue, den kan også sitte i en busk over turen og slippe eggene ned på den. Eggene er beskyttet av en hard skorpe, og blir båret inn i tua av maurene. Når larven klekkes, beholder den denne skorpen som beskyttelse, og bygger på den med sandkorn og sekreter etter som den vokser, den unngår slik maurenes angrep.

Maurbladbiller tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Larveutviklingen tar to år eller mer. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Maurbladbillene har tradisjonelt vært en del av hettebladbillene (Cryptocephalinae), da som delgruppen (stammen) Clytrini. Men er nå skilt ut som en egen underfamilie.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]