Copris lunaris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Copris lunaris
(Copris lunaris) ♀
(Copris lunaris)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Copris lunaris
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: der det beiter kyr
Utbredelse: Europa
(Copris lunaris)


Copris lunaris er en svart bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Arten, som lever av kumøkk, kan minne om en liten neshornbille, men er mindre, mer tettbygd og hvelvet, og dekkvingene har tydelige lengdestriper. Det er publisert et funn av arten fra Sør-Østlandet men dette er tvilsomt og arten blir i dag ikke regnet som en norsk bille.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (16-24 millimeter), kraftig, blankt svart gjødselbille. Arten minner overflatisk om en tordivel, men hannen kjennes lett på at den har et langt, krumt horn i pannen, beina er også noe spinklere enn hos tordivler. Hodet er bredt og spadeformet med små fasettøyne, antennene ganske korte. Pronotum er kraftig uthulet foran, i det minste hos hannen. De hvelvede dekkvingene har dype lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne billen finnes helst i tilknytning til kumøkk. Den graver dype sjakter under en kuruke og graver ned store mengder møkk som de legger egg på. Hannen graver gangene, hunnen arbeider møkka til glatte kuler som hun legger egg på. Hun passer disse i rundt fire måneder mens larvene utvikler seg. De voksne billene ses helst vår og høst.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa, unntatt den nordøstligste delen.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Hann, hunn og noen anatomiske detaljer
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]