Copper Kettle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kobberkjele i industriskala, anvendt til ølbrygging

«Copper Kettle» (Også kjent som «Get You a Copper Kettle», «In the Pale Moonlight») er en amerikansk sang, skrevet av Albert Frank Beddoe. Den ble gjort populær av Joan Baez. Pete Seegers beregninger daterer sangen til 1946 og nevner dens mulige folkesangopprinnelse,[1] mens A.F. Beddoe skriver i leserbrevspalten til magasinet Time i 1962[2] at sangen ble skrevet av ham i 1953 som en del av folkeoperaen, Go Lightly, Stranger.

Sangen hyller de positive aspektene ved hjemmebrenning, slik den blir fortalt lytterne av en mann, hvis «pappa laget whiskey og bestepappa gjorde det også». Linjen «We ain't paid noe whiskey tax since 1792» henspiller på en upopulær skatt, innført i 1791, av den unge og uerfarne føderale amerikanske regjeringen. Skatten provoserte frem Whiskeyopprøret]] og fikk generelt sett et kort liv. Den varte knapt til 1803. En hyggelig tekst og en enkel melodi gjorde «Copper Kettle» til en populær folkesang.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Vidar Sandbeck har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Kobberkjelen».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Seeger, Pete (1972): The Incompleat Folksinger, Simon and Schuster, New York, NY, ISBN 0803292163 ISBN 978-0803292161, s. 278-279, som sitert på nettstedet Bob Dylan Roots:

  I 1946 kom en høy klosset mann opp til People's Songs' kontorer og tilbød å hjelpe til med maskinskrivingen. Tilbudet ble tatt imot med takknemlighet. Tre dager senere spurte vi om hans navn.

  «Frank».
  Men hva er Deres etternavn?
  «Frank».
  Kun Frank Frank? Intet mellomnavn?
  «O».

  Så Frank O. Frank kom for å hjelpe oss og uvurderlig hjelp var det også. Noen få måneder senere sa han at i hans hjemfylke, Bexar County, Texas, var det noen fine sanger og at han hadde kopiert en samling av dem ved hjelp av en mimeograf. Senere viste det seg at mange var blitt omskrevet av ham og noen var nesten helt originale sanger, men i alle fall gikk de fra hånd til hånd, og noen personer synger dem nå som gamle folkesanger, slik som a «Get You a Copper Kettle», «See Them Buzzards» og «Quantrell Side». Gode sanger, folk eller Frank.

 2. ^ Time Magazine archive, Fredag 30. november 1962; Sitat:

  Sir. Jeg er meget begeistret over at De trykket min sang i Deres folkesangartikkel. Jeg elsker musikk og Joan Baez. «Copper Kettle» ble skrevet i 1953 som en del av min opera, Go Lightly Stranger. A. F. BEDDOE, Staten Island, N.Y.

 3. ^ «Gillian Welch + Old Crow Medicine Show - PopMatters Concert Review, PopMatters».  Sitat:

  ..Mye i likhet med Old Crow Medicine Show forråder Welch og Rawlings den innflytelsen som rock and roll hadde i å skape deres unge liv; en annen utrolig coverversjon med Dylan var «Copper Kettle», på hans absurd undervurderte album, Self Portrait...