Coop Norden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coop Norden
Coop Norden.png
Bransje Detaljhandel
Etablert1918
Opphørt2008
HovedkontorStockholm
Nettsidehttp://www.coopnorden.com

Coop Norden AB var et svensk selskap som ble eid av svenske Kooperativa Förbundet (42 %), danske FDB (38 %) og norske Coop Norge SA (tidligere Coop NKL) (20 %). Selskapet ble etablert i 2001. Hovedkontoret lå i Stockholm.

Selskapet hadde tre datterselskaper:

Fisjon[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble aldri det lønnsomme og ekspansive dagligvarekonsernet de tre eierselskapene hadde visjoner om. På et styremøte den 19. desember 2007 ble det derfor vedtatt å fisjonere selskapet. Industrivirksomheten, eierskapet til butikkjedene og grossistvirksomheten blir kjøpt tilbake av de respetive landenes organisasjoner. Coop Norge Handel fortsetter som et datterselskap av Coop Norge. Coop Norgegår fra å være eier av Coop Norden AB og interesseorganisasjon for norske samvirkelag til å bli et dagligvarekonsern med en omsetning på drøyt 33 milliarder kroner (budsjettall 2008).

Det nordiske samarbeidet fortsetter gjennom det nyopprettede innkjøpsselskapet Coop Trading A/S hvor landene skal ha like eierandeler. Man forventer at også den finske kooperasjonen kommer inn på eiersiden i dette selskapet i løpet av 2008. [1]