Hopp til innhold

Conquest of the Planet of the Apes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Conquest of the Planet of the Apes
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Fremtidsfilm / Action
Utgivelsesår1972
Prod.landUSA
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJ. Lee Thompson
ProdusentArthur P. Jacobs
ManusforfatterPaul Dehn
MusikkTom Scott
SjeffotografBruce Surtees
Foran kamera
MedvirkendeRoddy McDowall,
Don Murray
Natalie Trundy
Annen informasjon
BudsjettUSD 1,7 millioner[1]
Premiere29. juni 1972 (USA)
1. juni 1973 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Conquest of the Planet of the Apes er en amerikansk futuristisk science fiction- og actionfilm fra 1972 med Roddy McDowall, Don Murray og Natalie Trundy i hovedrollene. Regi er ved J. Lee Thompson og manus av Paul Dehn.

Dette er den fjerde filmen i serien om Apeplaneten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen tar for seg Zira og Cornelius’ sønn Caesar (Roddy McDowall) som etter de tragiske hendelsene i 1971 har blitt oppdratt av sirkusdirektøren Armando. Året er 1991, og mye har skjedd. I 1983 ble verden utsatt for en mystisk epidemi som drepte alle verdens hunder og katter og menneskene følte derfor et behov for et nytt husdyr og valgte apen. USA har kollapset som nasjon og består nå av en rekke bystater som er sterkt influert av fascistiske krefter. Bystatene baserer mye av sin eksistens på å holde apene som slaver. Cæsar får i 1991 sitt første besøk med denne nye virkeligheten, og klarer ikke å tie veldig lenge før hans taleevne kommer for en dag. Cæsar ender opp med å bli solgt som slave til guvernør Breck, sjefen for Central City, og blir satt til å jobbe under Mr. MacDonalds (en etterkommer fra slavene fra 1800-tallets USA). Mr. MacDoanlds sympatiserer med apenes situasjon i samfunnet og er samtidig forferdet over sin sjef, guvernør Breck.

I mellomtiden blir Armando avhørt av inspektør Kolp, som mistenker at hans sirkusape i virkeligheten er avkommet til de to siviliserte apene som kom fra verdensrommet for 20 år siden. For å blir sikker i sin sak utsetter han Armando for en maskin som psykologisk tvinger sannheten ut av mennesker, men Armando velger i stedet å begå selvmord. Når Cæsar for vite at hans venn og beskytter er død mister han troen på menneskene og begynner å pønske ut et opprør overfor sine herskere. Han får raskt innflytelse over apene som har hørt ordet «NO!» en del ganger mer enn de liker, og gjør opprør mot menneskene. Den første krigen mellom mann og ape er uunngåelig, og seierherren vil ende opp med verdensherredømme.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Conquest of the Planet of the Apes er den mest voldelige og mest actionfylte i denne filmserien. Men også denne er en viktig pekepinn på menneskers fordommer mot det som er annerledes, og hvordan vi behandler våre husdyr. Denne filmen regnes som den mest kontroversielle i serien.

Filmen har fått 44 % oppslutning på Rotten Tomatoes.[2]

Den ble en moderat kommersiell suksess og spilte inn 9 millioner dollar ved amerikanske kinoer, mot 12 millioner for den forrige og over 32 millioner for den første filmen. Den ble dermed den nest minst innbringende av denne filmserien.[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Business». IMDb. Besøkt 22. april 2017. 
  2. ^ «Conquest Of The Planet Of The Apes». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 22. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]