Hopp til innhold

Confederación Española de Derechas Autónomas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Confederación Española de Derechas Autónomas
LandSpania
Offisielt navnConfederación Española de Derechas Autónomas
Leder(e)José María Gil-Robles (1933–1937)
Grunnlagt4. mars 1933
Nedlagt19. april 1937
EtterfølgerQ1249339
HovedkvarterMadrid
IdeologiKonservatisme kristne høyre antiliberalisme spansk nasjonalisme
Politisk posisjonHøyresiden
ReligionDen romersk-katolske kirke
Flagg

Confederación Española de Derechas Autónomas, forkortet CEDA (Den spanske konføderasjon av autonome høyrepartier) var et spansk politisk parti under Den andre spanske republikk. Partiet var basert på katolsk, konservativ tenkning, og ble stiftet av José María Gil-Robles y Quiñones og biskop Ángel Herrera Oria 4. mars 1933, gjennom en samling av de konservative, katolske gruppene Acción Popular og Acción Católica.

Ved valgene i 1933, vant CEDA de fleste setene i Cortes Generales. men president Niceto Alcalá Zamora nektet å spørre partiets leder José Maria Gil Robles å danne regjering, og spurte i stedet Alejandro Lerroux fra Partido Republicano Radical. CEDA støttet da den sentrumsorienterte regjeringen til Lerroux, fikk senere, 1. oktober 1934 tre ministerposter, etter å ha krevet dette. Her omgjorde de mange av de sosiale reformene som hadde vært i den forutgående regjeringen til Manuel Azaña. Dette førte til en væpnet oppstand fra gruvearbeiderne i Asturias den 6. oktober og en oppblomstring av katalansk nasjonalisme i Catalonia. Begge disse urolighetene ble slått ned unde3r ledelse av general Francisco Franco), og førte til en rekke politiske arrestasjoner og rettssaker.

Ved valgene 16. februar 1936 tapte partiet makten til den venstreorienterte Folkefronten. Mange av partiets tilhengere ønsket kuppforsøket fra Franco og José Sanjurjo velkommen, et kuppforsøk som førte til den spanske borgerkrigen.

Ved Francos politiske reorganisering 19. april 1937 av det politiske liv innen det nasjonalistiske Spania ved en forordning som bestemte at den politisk svekkede, men militært styrkede falangen skulle slåes sammen med karlistene, den alfons-monarkistiske Renovacion Española og restene fra CEDA til ett parti, direkte underlagt ham selv, under navnet Falange Española Tradicionalista y de las JONS, og CEDA ble ved denne forordningen oppløst.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]