Hopp til innhold

Conchobar mac Donnchada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Conchobar mac Donnchada
Født8. århundreRediger på Wikidata
Irland
Død833
Irland
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleLand ingen Aed
FarDonnchad Midi mac Domnaill[1]
SøskenMáel Ruanaid mac Donnchada Midi
BarnAtrí, Diarmait, Cathal, Eochócan og Cináed
Annet navnConchobar mac Donnchada
Regjeringstid819–833

Conchobar mac Donnchada var konge av Mide fra 803 og overkonge av Irland fra 819 til sin død i 833. Han tilhørte klanen Clann Cholmáin av det sørlige Ui Neill dynastiet, og var sønn av Donnchad Midi mac Domnaill (overkonge av Irland fra 766 til 797). Han var gift med Land, datteren av hans forgjenger som overkonge Áed Oirdnide mac Neill. Vi kjenner navnet på fire av hans sønner: Atrí, som ble kleriker i klosteret Armagh, Diarmait, Cathal, Eochócan og Cináed. Ingen av sønnene etterfulgte ham, verken som konge av Mide eller overkonge, men om Diarmait nevnes at han ble drept i 841 av Máel Sechnaill mac Maíl Ruanaid da han forsøkte å tilrive seg makten i Mide.

Første gang Conchobar nevnes i annalene er i 802. Etter at Muiredach mac Domnaill, konge av Mide, dør dette året gjør overkongen Áed et hærtog til Mide. Han deler Mide mellom Conchobar og hans bror Ailill. Dette var sannsynligvis et «splitt og hersk» grep fra Áeds side, med det formål at brødrene skulle rivalisere seg i mellom i stedet for å utfordre ham. Rivalisering ble det, men den ble kortvarig. Allerede i 803 står et slag mellom brødrene, og Ailill blir drept. Conchobar er fra nå av ubestridt leder for Clann Cholmaín.

Fem år etter utfordrer Conchobar Áeds overherredømme, og allierer seg med kongen av Connachta (Connacht). Han vinner et større slag, men får ikke selv overherredømme før Áeds død i 819.

Som overkonge ble Conchobar selv utfordret, og flere annaler omtaler ham som rí Érenn co fressabraoverkonge med motstand[trenger referanse]. Blant hans argeste utfordrere var Murchad mac Máele Dúin,som var en slektning av Áed, og Fedelmid mac Crimthainn, konge av Mumu (Munster).

Conchobar døde i 833, og ble gravlagt ved klosteret Clonard ved Clonard i grevskapet Meath.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger  Overkonger av Irland
819833
Etterfølger