Como bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Como bispedømme
Diocesi di Como (italiensk)
Dioecesis Comensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Italias flagg Italia
Kirkeregion:Lombardia
KirkeprovinsMilano
BispeseteComo
Sogn338
Areal4244 km²
Innbyggere533 000,
derav 98 % katolikker
Opprettet386
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Bispedømme Como med sin inndeling
Bispedømme Como med sin inndeling
Bispedømme Como med sin inndeling

Como bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme i det nordlige Italia (Lombardia). Det består av et sammenhengende område rundt bispesetet Como og Comosjøen (dvs. deler av provinsene Como og Lecco) samt Valchiavenna og Valtellina (hele provinsen Sondrio), pluss en eksklave i provinsen Varese (dalene Valcuvia og Val Marchirolo). Den sistnevnte er adskilt fra resten av bispedømmet gjennom erkebispedømmet Milano og den sveitsiske kantonen Ticino.

Historie[rediger | rediger kilde]

Como bispedømme ble grunnlagt i 386 av erkebiskop Ambrosius av Milano. Como hørte også til Milanos kirkeprovins. Forholdet mellom Como og Milano var imidlertid preget av teologiske og politiske spenninger, og fra 608 valgte derfor biskopen av Como patriarken av Aquileia som sin metropolitt.

Fra 900-tallet var biskopene av Como fyrstbiskoper av Det hellige romerske rike av den tyske nasjon og var verdslige herskere over deler av bispedømmet sitt. Bispedømmet omfattet også deler av dagens Sveits, nemlig flere av dalførene i Ticino samt Valposchiavo i Graubünden.

1528 ble Como bispedømme tilbakeført til Milanos kirkeprovins, men fortsatte i ytterlige 70 år å følge den aquileianske ritus. 1598 antok bispedømmet den romerske ritus, mens resten av Milanos kirkeprovins fulgte den ambrosianske ritus.

Fra 1751 til 1807, dvs. mens Lombardia var i habsburgsk besittelse, lå Como bispedømme under Görz erkebispedømme.

På 1800-tallet ble bispedømmet tilpasset statsgrensen mellom Italia og Sveits. Dette innebar at Valposchiavo i 1870 ble overført til Chur bispedømme, mens Comos andeler av Ticino i 1884 inngikk i det nyoppretta Lugano bispedømme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]