Hopp til innhold

Commodore 16

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Commodore 16
ProdusentCommodore International
Utgitt1984
TypeHjemmedatamaskin
ProsessorMOS Technology 7501
@ 0.89 MHz eller 1.76 MHz
Minne16KB
Operativsystem (OS)Commodore BASIC 3.5

Commodore 16 var en hjemmedatamaskin laget av datafirmaet Commodore i 1984. Den skulle være en lavprismaskin og erstatte datamaskinen VIC-20. Texas Instruments, Mattel, og Timex Corporation hadde utviklet modeller som var billigere enn VIC-20 i pris, så selv om Vic-20 tilbød mer minne og bedre utbyggingsmuligheter, var det meningen at Commodore 16 skulle bygge videre på disse fordelene.

Commodore fryktet dessuten at en eller flere japanske produsenter skulle kunne underby hele markedet. VIC-20 var det første forsvarstrekket. C16 skulle være det andre. Selv om japanske produsenter dominerte konsollmarkedet, ble det aldri noen reell konkurranse om hjemmedatamarkedet. Timex, Mattel og TI gikk dessuten ut av markedet før C16 var klar.

Produksjonen av C16 ble raskt avsluttet i Amerika ettersom den skulle konkurrere i et marked som aldri oppsto. Det var også lite programvare tilgjengelig for maskinen, så den solgte lite der. I Europa fikk maskinen noe suksess som et billig alternativ til Commodore 64.

Commodore 116 var en variant av C16 som kun kom i salg i Europa. Den hadde enda mindre suksess.

Commodore 116