Commissioner of Police of the Metropolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Londons politikommissær
Sittende
Mark Rowley

siden 12. september 2022
Typepolitimester
VirkeområdeLondon
Utpekes avFormell av Storbritannias monark; i virkeligheten av Home Secretary
Etablert1829
UnderlagtHome Secretary
Lord Mayor of London

Commissioner of Police of the Metropolis, gjerne omtalt som Metropolitan Police Commissioner, er tittelen til sjefen for Metropolitan Police Service, Londons politistyrke.

Det er den høyest rangerte stillingen i det britiske politiet, uten at dette har praktisk betydning ettersom de ulike politistyrkene er uavhengige av hverandre.

Stillingen ble opprettet i 1839, og frem til 1855 var den alltid delt mellom to personer. Dersom den som utnevnes til stillingen ikke er adlet tidligere blir hen det alltid før tiltredelse.

Insigniene for embetet er unike i det britiske politiet, og består av en krone over en Bath-stjerne over korslagte politikøller omgitt av en krans. De er svært like insigniene til en general i den britiske hæren.

I begynnelsen var kommissærene enten pensjonerte offiserer fra militæret eller offentlige tjenestemenn, uten spesiell bakgrunn fra politiet. Dog hadde flere av de tidlige kommissærene erfaring fra koloniadministrasjon, der de hadde politimyndighet. Den første med en politikarriere bak seg var John Nott-Bower, som ble utnevnt i 1953; den første som hadde startet karrieren som vanlig konstabel var Joseph Simpson, utnevnt i 1958, og den første som hadde gått alle gradene fra konstabel og opp, var Robert Mark som ble utnevnt i 1972. Etter dette har alle kommissærer vært gjennom en vanlig politikarriere.

Embetsinnehavere[rediger | rediger kilde]

Charles Warren, embetsinnehaver 1886-1888