Commer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Commer
BransjeKjøretøyindustri
Etablert1905
Opphørt 1979
DatterselskapKarrier
HovedkontorLuton
LandStorbritannia
Produkt(er)Commer FC

Commer var en britisk produsent av nyttekjøretøyer som eksisterte fra 1905 til 1979.

Selskapet ble stiftet som Commercial Car Company i Lavender Hill, Sør-London. For å starte serieproduksjon ble det kjøpt en eiendom i Biscot Road, Luton, hvor produksjonen av den første lastebilen, Type RC, startet i 1907. I 1909 ble den første bussen produsert. Ved utbruddet av 1. verdenskrig ble det i stedet produsert militære kjøretøyer for den britiske hæren, og frem til 1919 ble over 3000 slike kjøretøyer produsert.

I 1926, etter å ha vært på konkursens rand flere ganger, ble Commer tatt over av Humber, som i 1931 ble en del av Rootes-gruppen.

Commer ble senere kjent som produsent for varebiler for det britiske postverket, noe de produserte frem til de ble lagt ned i 1979. Commer-navnet ble erstattet med Dodge på 1970-tallet, etter Rootes' oppkjøp av Chryslers Europa-avdeling.

Commer overlevde ikke kollapsen i Chryslers europeiske avdeling i 1978, da Peugeot tok over. Fabrikken ble brukt til produksjon av lastebiler av Renaults lastebilavdeling, som fortsatte å produsere Dodge-modellene i en tid, med Renault-logoer, men gikk over til å produsere Renault-motorer for lastebiler og busser tidlig på 1990-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata