Combretum indicum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Combretum indicum
Blomster
Blomster
Vitenskapelig(e)
navn
:
Combretum indicum
(L.) DeFilipps
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: myrteordenen
Familie: Combretaceae
Tribus: Combreteae
Slekt: Combretum
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: tropiske strøk i den gamle verden, forvillet andre steder

Combretum indicum er en klatrende busk i familien Combretaceae. Det vitenskapelige navnet Quisqualis indica brukes også om denne arten.

Den blir opptil 8 m høy og klatrer ved å slynge seg til venstre rundt trær og gjenstander. Bladene sitter motsatt og er avlange, 5–18 cm lange og 2,5–7 cm brede. Blomstene sitter i aks eller klaser. De dufter og er først hvite, før de skifter farge til rød. Frukten er avlang med fem ribber. Den er først rød, men blir grønnsvart eller brun som moden.

Denne planten trives best i områder med tropisk regnskogklima, men kan også vokse i andre klimasoner. Den forekommer i skog, kratt, vegkanter, langs elvebredder og på brakkmark. Arten er naturlig utbredt i tropisk Asia, på øyene i Indiahavet og Stillehavet og langs kysten i Øst-Afrika. Den finnes forvillet andre steder i Afrika, Australia og Mellom- og Sør-Amerika.

Combretum indicum dyrkes som prydplante overalt i tropene. I Indonesia blir unge skudd spist som en grønnsak, og i Afrika brukes stenglene til å lage kurver og fisketeiner. Frøene inneholder en sterk nervegift og er blitt brukt som medisin mot innvollsormer.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]