Episodeoversikt for TV-serien Columbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Columbo: Episodeoversikt)
Hopp til: navigasjon, søk

Episodeoversikt for den amerikanske TV-serien Columbo (spilt av Peter Falk i perioden 1968-2003). De gamle episodene omfatter perioden fra 1968 til 1978 (sesong 1-7) og ble sendt på NBC, mens de nye omfatter perioden 1989 til 2003 (sesong 8-10) og ble sendt på ABC.

Det ble produsert 69 episoder (inkludert pilotepisoden). Episodene har en spilletid på 70 til 98 minutter og kan like gjerne regnes som frittstående TV-filmer.

Episode nr. seks, Suitable for Framing, er den første som ble sendt på norsk TV (1972).[1]

Sesong 1 (1968-72)[rediger | rediger kilde]

Det ble sendt 9 episoder denne sesongen (inkludert pilotepisoden fra 1968). Episode nr 2, Ransom for a Dead Man, regnes også av enkelte som en pilotepisode. Sesongen som sådan gikk fra 1971 til 1972. Episode nr. 9, Blueprint for Murder, er den eneste i serien som er regissert av Peter Falk.

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 (Pilot) Prescription: Murder 1968 Richard Irving Richard Levinson og William Link (basert på deres skuespill) 98 min
Psykiater Ray Fleming (Gene Barry) myrder sin kone (Nina Foch) på et vis som får det til å se ut som hun ble drept av en tilfeldig raner. Mordet har han planlagt sammen med sin unge elskerinne (Katherine Justice). Hun utgir seg for å være hans kone for å gi ham falsk alibi. Politiet antar at kona ble drept under et ransforsøk, men Columbo finner flere løse tråder i hendelsesforløpet og ektemannens forklaring.
2 Ransom for a Dead Man 1971 Richard Irving Dean Hargrove, Richard Levinson, William Link 92 min
Leslie Williams (Lee Grant) er en en fremragende advokat og pilot som myrder sin aldrende mann Paul (Harlan Warde) for å ta over pengene hans. Hun arrangerer det hele slik at det fremstår som om han er blitt kidnappet og deretter drept av kidnapperne. Leslies stedatter (Patricia Mattick), som hater henne, tror ikke på henne og sammen med Columbo forsøker hun å finne bevis for at kidnappingshistorien er oppspinn.
3 Murder by the Book 1971 Steven Spielberg Steven Bochco 73 min 14.10.1972 (NRK)
Krimforfatter Ken Franklin (Jack Cassidy) dreper sin medforfatter Jim Ferris (Martin Milner) når han får vite at han ønsker å gå solo. Ferris blir drept mens han snakker med kona (Rosemary Forsyth) på telefon og hun går automatisk ut i fra hendelsen fant sted på hans kontor. En av Franklins kvinnelige fans, Miss La Sanka (Barbara Colby), observerer imidlertid Jim sittende i Franklins bil like før drapet finner sted, og når hun hører om drapet bestemmer seg for å presse Franklin for penger.
4 Death Lends a Hand 1971 Bernard L. Kowalski Richard Levinson, William Link 73 min 7.10.1972 (NRK)
Arthur Kennicutt (Ray Milland) er en mektig aviseier som mistenker at hans unge kone Lenore (Pat Crowley) er utro. Han har derfor hyret den rådyre privatetterforskeren Carl Brimer (Robert Culp) for å finnet ut av saken. Brimer finner ut at kona har hatt et forhold, men forteller Arthur det motsatte. Brimer forsøker deretter å presse kona til å spionerer på ektemannen for å skaffe ham viktig informasjon fra avisbransjen. Hun aksepterer forslaget til å begynne med, men ombestemmer seg og blir dermed drept under en voldsom krangel med Brimer.
5 Dead Weight 1971 Jack Smight John T. Dugan 73 min 30.9.1972 (NRK)
Martin Hollister (Eddie Albert) er en berømt general som ser seg seg nødt til å myrde sin samarbeidspartner (John Kerr) av redsel for at han skal avsløre hans ulovlige forretningsmetoder. Det hele finner sted i generalens luksusvilla ved sjøen. En nevrotisk, fraskilt kvinne (Suzanne Pleshette) er imidlertid vitne til mordet mens hun er ute i en seilbåt. Hun har imidlertid problemer med å bli trodd, selv av sin egen mor (Kate Reid).
6 Suitable for Framing 1971 Hy Averback Jackson Gillis 73 min 16.9.1972 (NRK)[1]
Kunstkritikeren Dale Kingston (Ross Martin) dreper sin rike onkel for å få tak i den verdifulle kunstsamlingen hans. Han manipulerer drapet slik at sporene leder til onkelens første kone (Kim Hunter). Han involverer også familiens advokat (Don Ameche) i sitt spill.
7 Lady in Waiting 1971 Norman Lloyd Steven Bochco, Barney Slater 73 min 23.9.1972 (NRK)
Beth Chadwick (Susan Clark) myrder sin dominerende bror, Bryce (Richard Anderson), for å kunne ta kontroll over sitt eget liv - og familiebedriften. Hun arrangerer det hele slik at det ser ut som en ulykke, tilsynelatende skjedd under et innbrudd på godset der hun og broren bor. Beths kjæreste, Peter (Leslie Nielsen), er ansatt i familiebedriften og befinner seg tilfeldigvis utenfor porten når drapet skjer. Beths mor spilles av Jessie Royce Landis.
8 Short Fuse 1972 Edward M. Abrams Jackson Gillis, Lester Pine, Tina Pine 73 min 21.10.1972 (NRK)
Roger Stanford (Roddy McDowall) er en kjemiker og lidenskapelig hobbyfotograf som blir forsøkt presset ut av familiebedriften av sin onkel (James Gregory). Han bestemmer seg for å eliminere onkelen ved å feste en hjemmesnekret bombe til hans sigareske og skaffer seg samtidig alibi ved hjelp av firmaets sekretær (Anne Francis). Etterpå planter han spor for å kaste mistanken på nestlederen (William Windom) i bedriften. Han må samtidig innynde seg hos sin tante (Ida Lupino) som sitter med kontrollen av selskapet.
9 Blueprint for Murder 1972 Peter Falk Steven Bochco, William Kelley 73 min 28.10.1972 (NRK)
Elliot er en arkitekt (Patrick O'Neal) med store visjoner. Hans seneste prosjekt er finansiert ved hjelp av kona til den rike industriherren Bo Williamson (Forrest Tucker). Når Bo kommer hjem fra en lengre forretningsreise og finner ut hva Elliot har brukt hans penger til blir han rasende og truer med å kutte hans finansielle forbindelser. Elliot innser at hans eneste sjanse for å realisere sine visjoner er å myrde Bo. Ulempen er at det meste av hans formue vil forvaltes av et fond hvis han dør. Elliot gjemmer derfor liket slik at ingen kan bevise at han er død, og dermed kan hans kone (Pamela Austin) fortsette med å finansiere hans storslåtte visjoner. Alle tror Bo er dratt på en ny forretningsreise, men hans ekskone (Janis Paige) tror noe har skjedd ham.


Sesong 2 (1972-73)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Étude in Black 1972 Nicholas Colasanto Richard Levinson, William Link, Steven Bochco 98 min 20.1.1973 (NRK)[2]
Elskerinnen (Anjanette Comer) til en begavet dirigent (John Cassavetes) truer med å fortelle alt om deres forhold til hans kone (Blythe Danner) hvis han ikke tar ut skilsmisse. Kona er imidlertid fra en rik familie og hans svigermor (Myrna Loy) eier symfoniorkestret som han er dirigent for. Elskerinnens liv står dermed i fare.
2 The Greenhouse Jungle 1972 Boris Sagal Jonathan Latimer 73 min 3.2.1973 (NRK)
Jarvis (Ray Milland) og hans nevø, Tony (Bradford Dillman), arrangerer Tonys kidnapping i den hensikt å skaffe tilveie 300 000 dollar fra nevøens båndlagte midler. Jarvis forakter sin nevø, spesielt etter han opplyser ham om at han har til hensikt å bruke sin del av pengene på å reparere forholdet til sin løsaktige kone. Etter at løsepengene er betalt iverksetter derfor Jarvis sin egen plan og dreper sin nevø med kaldt blod. Columbo settes på saken og får denne gangen hjelp av en kollega (Bob Dishy) med sans for moderne teknolog
3 The Most Crucial Game 1972 Jeremy Kagan John T. Dugan 73 min 6.1.1973 (NRK)
Manageren (Robert Culp) til et fotballag kler seg ut som iskremselger og myrder lagets eier (Dean Stockwell), en ung playboy som nylig har arvet laget. Han maskerer drapet det slik at det ser ut som en ulykke - og bruker i tillegg et opptak av en falsk telefonsamtale for å vise at han var på stadion under en kamp da mordet fant sted. Dean Jagger spiller rollen som den dreptes advokat, Val Avery som privatdetektiven og Valerie Harper som en av privatdetektivens medhjelpere. Andre roller innehas av James Gregory og Susan Howard.
4 Dagger of the Mind 1972 Richard Quine Jackson Gillis, Richard Levinson, William Link 93 min 17.2.1973 (NRK)
En uvanlig episode hvor handlingen er lagt til London. Columbo er på studietur i England, nærmere bestemt hos Scotland Yard i London der han skal studere metodene til det britisk politiet. Allerede i starten av oppholdet blir han involvert i mordet på en rik, gammel forretningsmann (John Williams) som finansierte karrieren til de to fallerte teaterstjernene Nicholas (Richard Basehart) og hans kone Lillian (Honor Blackman). Ellers medvirker Bernard Fox (som sjefsinspektør William Durk ved Scotland Yard), Wilfrid Hyde-White (som den dreptes butler), Sharon Johansen (som Miss Dudley) og Arthur Malet (som Fenwick).
5 Requiem for a Falling Star 1973 Richard Quine Jackson Gillis 73 min 3.3.1973 (NRK)
Nora Chandler (Anne Baxter) er en falmende filmstjerne som kjenner seg truet av en kommende sladrebok fra smussreporteren Jerry Parks (Mel Ferrer). Det blir ikke bedre av at hennes personlige assistent og venninne, (Pippa Scott), har innledet et forhold til Jerry. Nora iverksetter en plan for å drepe Jerry, men planen rammer isteden Jean. Columbo settes på saken og antar at det hele dreier seg om et angrep som egentlig var rettet mot Jerry. Men etterhvert begynner han å tvile på om han var det egentlig mål for drapet. Det blir etterhvert klart at Nora skjuler noe langt alvorligere en økonomisk svindel fra sin fortid. Kevin McCarthy spiller rollen som Noras lege og venn.
6 A Stitch in Crime 1973 Hy Averback Shirl Hendryx 73 min
Dr. Barry Mayfield (Leonard Nimoy) og Dr. Edmund Hidemann (Will Geer) er to pionerer innen hjertekirurgi som nylig har gjort et gjennombrudd innen faget. Mayfield er den yngste av dem og ønsker å publiserer resultatene omgående, mens Hidemann vil vente og utføre flere tester. Hidemann er aldrende og sliter med helsa. Når han får et alvorlig hjerteattakk må han opereres. Mayfeld er kirurgen som skal operere og benytter anledningen til å bruke en type sytråd som på sikt vil være fatalt for Hidemann. Målet hans er at Hidemann skal dø slik at han selv kan ta hele æren for prosjektet. Like etter operasjonen oppdager imidlertid en sykepleier (Anne Francis) hvilken tråd Mayfeld har brukt og konfronterer ham med saken. Hun blir ikke beroliget av hans forsikringer og forsøker å kontakte leverandøren av den type kirurgtråd han brukte, men myrdes før hun kommer så langt.
7 The Most Dangerous Match 1973 Edward M. Abroms Jackson Gillis, Richard Levinson, William Link 73 min 17.3.1973 (NRK)
Grandmaster i sjakk, Emmet Clayton (Laurence Harvey), tar det svært tungt når han i forkant av et viktig mesterskap taper en provisorisk kamp mot den øst-Europeiske mesteren Tomlin Dudek (Jack Kruschen). De to rivalene skal etter planen møtes til kamp dagen etter, men det sjokkerende tapet gjør at Claytons ser seg nødt til å stanse den planlagte kampen. Han velger den mest drastiske løsningen, og dreper Tomlin ved å dytte ham ned i en søppelkvern på hotellet de bor. Tomlin overlever så vidt, men blir liggende i koma på sykehuset. Lloyd Bochner spiller rollen som Tomlins personlige trener, mens Heidi Brühl spiller rollen som Linda Robinson, en annen av Tomlins medhjelpere.
8 Double Shock 1973 Robert Butler Jackson Gillis, Richard Levinson, William Link 73 min 28.4.1973 (NRK)
Den utagerende kokken og programlederen Dexter Paris og hans tvillingbror, bankmannen Norman (begge spilt av Martin Landau), missliker at deres rike onkel Clifford (Paul Stewart) har til hensikt å gifte seg med den langt yngre Lisa Chambers (Julie Newmar). En av tvillingene myrder derfor onkelen ved å utsette ham for et elektrisk støt. Han arrangerer det deretter slik at det ser ut som han har dødd av overanstrengelse. Columbo tilkalles for å foreta en rutinemessig granskning av dødsfallet. Alt taler for at vedkommende har fått hjerteattakk, men helt utilsiktet oppdager Columbo noe uregelmessig som får ham til å misstenke at Clifford ble drept. Tim O’Connor spiller rollen som Cliffords kyniske advokat, mens Jeanette Nolan spiller rollen som Mrs. Peck, husets meget bestemte husholderske som har flere sammenstøt med Columbo.


Sesong 3 (1973-74)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Lovely But Lethal 1973 Jeannot Szwarc Jackson Gillis (teleplay), Myrna Bercovici (story) 73 min 29.3.1974 (NRK)
Viveca Scott (Vera Miles) driver kosmetikkfirmaet Beauty Mark Cosmetics, som nylig har utviklet en ny revolusjonerende krem som glatter ut rynker. En tidligere elsker av henne, Karl Lessing (Martin Sheen), har laget en kopi av oppskriften og truer med å selge den til konkurrenten David Lang (Vincent Price). Viveca dreper Karl og forsøker å manipulere sporene slik at de peker mot andre.
2 Any Old Port in a Storm 1973 Leo Penn Stanley Ralph Ross (teleplay), Larry Cohen (story) 98 min 4.1.1974 (NRK)
Vinprodusenten Adrian Carsini (Donald Pleasence) får til sitt sjokk vite at hans yngre halvbror (Gary Conway) planlegger å selge familiens vingård for å gjøre opp all gjelden etter playboy-livet han har levd. Adrian dreper broren i sinne, men ordner det senere slik at det ser ut som om han har omkommet i en dykkeulykke. Julie Harris spiller rollen som Adrians sekretær.
3 Candidate for Crime 1973 Boris Sagal Irving Pearlberg, Alvin R. Friedman, Roland Kibbee, Dean Hargrove, Larry Cohen (story) 73 min 1.2.1974 (NRK)
Nelson (Jackie Cooper) er en senatskandidat på valgturné som opplever mye press fra sin kampanjeleder (Ken Swofford). Nå han presses til å droppe elskerinnen bestemmer han seg for å drepe kampanjelederen. Han gjør det på en måte som får det til å se ut som om morderens kule var ment for ham. Joanne Linville spiller rollen som Nelsons kone, mens Katey Sagal spiller rollen som hans sekretær og elskerinne.
4 Double Exposure 1973 Richard Quine Stephen J. Cannell 73 min 1.3.1974 (NRK)
Dr. Bart Keppel (Robert Culp) er en reklamefilmprodusent som driver med utpressing på si. Han ser seg nødt til å myrde en av sine klienter når vedkommende truer med å avsløre hans metoder. Keppel myrder ham under en filmvisning, samtidig som han tilsynelatende har skaffet seg selv alibi. Han utsettes senere for utpressing av en medarbeider (Chuck McCann) som skjønner hvordan det hele henger sammen. Episoden ble tildelt en Emmy.[3]
5 Publish or Perish 1974 Robert Butler Peter S. Fischer 73 min 25.5.1974 (NRK)
Redaktøren Riley Greenleaf (Jack Cassidy) leier den miljøskadde Vietnam-veteran Eddie Kane (John Chandler) til å myrde stjerneskribenten sin (Mickey Spillane), for på den måten å sikre seg et alibi før skribenten slutter hos ham og tar jobb i et annet tidsskrift.
6 Mind Over Mayhem 1974 Alf Kjellin Robert Specht (story), Steven Bochco, Dean Hargrove, Roland Kibbee 73 min
Dr. Marshall Cahill (José Ferrer) er forsker og direktør for en Pentagon-finansiert tenketank som tester ut ulike militærstrategier i tilfelle atomkrig. Han kontaktes av Dr. Howard Nicholson (Lew Ayres) som har til hensikt å avsløre at hans sønn (Robert Walker, Jr.) driver med plagiat hvis ikke sønnen selv informerer om dette. Cahill ser seg derfor nødt til å drepe Nicholson. Han bruker samtidig en robot for å gi seg selv alibi. Jessica Walter spiller rollen som Fru Nicholson og Lee Montgomery som barne-geniet Steven Spelberg.
7 Swan Song 1974 Nicholas Colasanto David Rayfiel, Stanley Ralph Ross 94 min 22.6.1974 (NRK)
En populær country & western-sanger med brokete fortid (Johnny Cash) plages av en dominerende og svært religiøs kone (Ida Lupino) som lurte ham inn i et kjærlighetsløst ekteskap slik at han kunne slippe ut fra fengsel. Han dreper kona og en kordama ved å dope dem ned mens de er ombord i et lite privatfly som styrter, mens han redder seg selv ved å hoppe ut i fallskjerm.
8 A Friend in Deed 1974 Ben Gazzara Peter S. Fischer 94 min 20.7.1974 (NRK)


Sesong 4 (1974-75)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 An Exercise in Fatality 1974 Bernard L. Kowalski Peter S. Fischer, Larry Cohen 94 min 27.12.1974 (NRK)
2 Negative Reaction 1974 Alf Kjellin Peter S. Fischer 92 min
3 By Dawn's Early Light 1974 Harvey Hart Howard Berk 94 min
4 Troubled Waters 1975 Ben Gazzara Jackson Gillis, William Driskill 94 min
5 Playback 1975 Bernard L. Kowalski David P. Lewis, Booker T. Bradshaw 73 min
6 A Deadly State of Mind 1975 Harvey Hart Peter S. Fischer 73 min


Sesong 5 (1975-76)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Forgotten Lady 1975 Harvey Hart Bill Driskill 92 min
2 A Case of Immunity 1975 Ted Post James Menzies (story), Lou Shaw (teleplay) 73 min
3 Identity Crisis 1975 Patrick McGoohan Bill Driskill 94 min
4 A Matter of Honor 1976 Ted Post Brad Radnitz 73 min
Handlingen i denne er lagt til Mexico.
5 Now You See Him... 1976 Harvey Hart Michael Sloan 85 min
6 Last Salute to the Commodore 1976 Patrick McGoohan Jackson Gillis 98 min


Sesong 6 (1976-77)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Fade in to Murder 1976 Bernard L. Kowalski Lou Shaw, Peter S. Feibleman, Henry Garson (story) 73 min
2 Old Fashioned Murder 1976 Robert Douglas Peter S. Feibleman (teleplay, Lawrence Vail (story) 73 min
3 The Bye-Bye Sky High IQ Murder Case 1977 Sam Wanamaker Robert Malcolm Young 73 min


Sesong 7 (1977-78)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Try and Catch Me 1977 James Frawley Paul Tuckahoe (teleplay og story), Gene Thompson (teleplay) 70 min
2 Murder Under Glass 1978 Jonathan Demme Robert van Scoyk 73 min
3 Make Me a Perfect Murder 1978 James Frawley Robert Blees 94 min
4 How to Dial a Murder 1978 James Frawley Tom Lazarus, Anthony Lawrence 70 min
5 The Conspirators 1978 Leo Penn Howard Berk, Pat Robison (ide) 98 min


Sesong 8 (1989)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Columbo Goes to the Guillotine 1989 Leo Penn William Read Woodfield 89 min
2 Murder, Smoke and Shadows 1989 James Frawley Richard Alan Simmons 91 min
3 Sex and the Married Detective 1989 James Frawley Jerry Ludwig 90 min
4 Grand Deceptions 1989 Sam Wanamaker Sy Salkowitz 89 min


Sesong 9 (1989-90)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Murder: A Self Portrait 1989 James Frawley Robert Sherman
2 Columbo Cries Wolf 1990 Daryl Duke William Read Woodfield, Richard Levinson, William Link
3 Agenda for Murder 1990 Patrick McGoohan Jeffrey Bloom
4 Rest in Peace, Mrs. Columbo 1990 Vincent McEveety Peter S. Fischer
5 Uneasy Lies the Crown 1990 Alan J. Levi Steven Bochco
6 Murder in Malibu 1990 Walter Grauman Jackson Gillis


Sesong 10 (1990-2003)[rediger | rediger kilde]

Ep # Tittel Sendeår Regi Manus Lengde På norsk TV (kanal)
1 Columbo Goes to College 1990 E.W. Swackhamer Jeffrey Bloom (teleplay og story), Frederick King Keller (story)
2 Caution: Murder Can Be Hazardous to Your Health 1991 Daryl Duke Sonia Wolf, Patricia Ford og April Raynell
3 Columbo and the Murder of a Rock Star 1991 Alan J. Levi William Read Woodfield
4 Death Hits the Jackpot 1991 Vincent McEveety Jeffrey Bloom
5 No Time to Die 1992 Alan J. Levi Ed McBain (story), Robert van Scoyk
6 A Bird in the Hand... 1992 Vincent McEveety Jackson Gillis
7 It's All in the Game 1993 Vincent McEveety Peter Falk
8 Butterfly in Shades of Grey 1994 Dennis Dugan Peter S. Fischer
9 Undercover 1994 Vincent McEveety Gerry Day, Ed McBain (story)
10 Strange Bedfellows 1995 Vincent McEveety Lawrence Vail
11 A Trace of Murder 1997 Vincent McEveety Charles Kipps
12 Ashes to Ashes 1998 Patrick McGoohan Jeffrey Hatcher
13 Murder With Too Many Notes 2001 Patrick McGoohan Patrick McGoohan, Jeffrey Cava (også story)
14 Columbo Likes the Nightlife 2003 Jeffrey Reiner Michael Alaimo


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten Aften - Columbo, detektiven som er anerledes (16.9.1972)
  2. ^ VG - Kjente fjes i Columbo (20.01.1973, s.43)
  3. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • TV.com (Episodeoversikt, engelsk)