Colonel Imam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Colonel Imam
Født20. århundre
Pakistan
Dødjanuar 2011
Nord-Waziristan
Beskjeftigelse Etterretningsoffiser
NasjonalitetPakistan
Livssynislam

Sultan Amir Tarar, best kjent som Colonel Imam (oberst Imam), (død i januar 2011) var en pakistansk militæroffiser og spesialist på spesiell krigføring.

Imam var medlem av Special Service Group (SSG) i den pakistanske hæren, en etterretningsoffiser av Inter-Services Intelligence (ISI) og han fungerte som pakistanernes konsul i Herat, Afghanistan. Han var en veteran under Den afghansk-sovjetiske krig i Afghanistan Han var antatt å ha spilt en nøkkelrolle i etableringen av Taliban, etter å ha hjulpet med treningen av den afghanske mujaheddin på vegne av USA på 1980-tallet.

Oberst Imam, som var en kommandosoldat og spesialist på geriljakrig som ga militær trenging til Mullah Omar og fraksjoner innenfor Taliban. Oberst Imam holdt seg aktiv i borgerkrigen i Afghanistan inntil 2001 da USA erklærte krig mot terror, og han støttet Taliban offentlig gjennom media. Iman ble kidnappet sammen med ISI-offiser Khalid Khawaja, den britiske journalisten Asad Qureshi og hans sjåfør Rustam Khan den 26. mars 2010. Khawaja ble drept en måned senere. Qureshi og Khan ble frigitt i september 2010. Imam ble drept i januar 2011.

Imam fikk sin utdannelse ved Pakistan Military Academy (PMA) i Kakul (lokalisert i nærheten av Abbottabad i Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistan), og senere ved Fort Bragg i North Carolina, USA. Hans enhet ble sendt til USA i 1974, og han fikk militær trening ved United States Army Special Forces. Etter oppløsningen av Sovjetunionen, ble oberst Imam invitert til Det hvite hus av daværende president George Bush Sr.