Colobini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Colobini
Colobus guereza
Colobus guereza
Vitenskapelig(e)
navn
:
Colobini
Jerdon, 1867
Norsk(e) navn: (afrikanske bladaper),
(kolobusbladaper)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Dyreaper
Underfamilie: Bladaper
Antall arter: 16
Habitat: trelevende, tropisk- og regngrønn skog
Utbredelse: Afrika
Delgrupper:

Colobini (afrikanske bladaper) er et tribus i underfamilien bladaper (Colobinae), som deles inn i to tribus. Det andre tribuset er Presbytini, som består av asiatiske bladaper. Gruppen inkluderer tre slekter, hvorav én er monotypisk og to med flere arter i hver.

Artene er bladetere som tilbringer det meste av tiden oppe i trekronene, på leting etter mat. Kroppen har tilpasninger for å kunne fordøye blader; spyttkjertlene er store, magesekken er inndelt i flere rom, og tarmene fylt av en tarmflora som er innrettet mot å bryte ned tungfordøyelig cellulose. Artene er utbredt i det sentrale tropiske skogbeltet, fra Guinea i vest til Etiopia i øst.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger i hovedsak Mammal Species of the World og er i henhold til Groves (2005).[1] Norske navn og beskrivelser i parentes er nødvendigvis ikke offisielle navn og beskriveler.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Groves, C.P. (2005). «Colobinae». I Reeder, D.E. & Wilson, D.M. Mammal species of the world : a taxonomic and geographic reference (3. utg utg.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.