Collegio Nazareno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giuseppe Vasis gravur av Collegio Nazzareno

Collegio Nazareno er en undervisningsinstitusjon i Roma som kan føre sin historie tilbake til 1600-tallet. Den har historisk vært drevet av piaristene, en av den katolske kirkes historisk viktigste skoleordener.

Skolen ble grunnlagt i 1630 av Josef av Calasanz (1557-1648), som var dens første leder, og dens eksistens var takket være en testamentarisk gave fra kardinal Michelangelo Tonti (1566-1622), kjent som il nazareno ettersom han var titularerkebiskop av Nasaret. Kardinalen hadde tilsidesatt midler slik at det i en bygning i rione Colonna[1], ikke langt fra ved kirken Sant'Andrea delle Fratte skulle kunne åpnes en skole, og slik at det blant plassene der skulle reserveres rom for tolv til tyve studenter utvalgt blant de fattigste og mest trengende som skulle undervises gratis; hele institusjonen ble overlatt til piaristene. Kardinalen døde i 1622, med hans slektninger forsøkte å omstøte testamentet. Det var dette som utsatte skolens åpning til 1630.

Instituttet hadde internatsplasser, her var det primærskole og videregående skole, og skoler i klassiske fag, vitenskapene og i språk. Internatskolen stengte i 1979. Og på grunn av befolkningsnedgangen i Romas historiske sentrum ble primær- og middelskolene gradvis stengt frem til 1999. Bare noen høyskoleklasser forble aktive etter da.

Skolen har gitt navn til Via del Nazareno, som den også ligger og har adresse til i Roma.

Referanser[rediger | rediger kilde]