Colin Friels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Colin Friels
Colin Friels - Blind Company.jpg
Født25. september 1952[1] (66 år)
Kilwinning
Ektefelle Judy Davis (1984–)
Utdannet ved National Institute of Dramatic Art
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Australia, Storbritannia
Utmerkelser AACTA Award for Best Actor in a Leading Role (1986), AACTA Award for Best Lead Actor in a Television Drama (1995), Logie Award for Most Outstanding Actor in a Series (1997)

Colin Friels (født 25. september 1952 i North Ayrshire, Skottland) er en skotsk-født australsk skuespiller som flyttet til Australia i 1963. Han studerte ved det prestisjefulle National Institute of Dramatic Arts sammen med skuespillere som Mel Gibson og det som skulle bli hans fremtidige kone Judy Davis.

Karrieren til Friels begynte med roller på teater og fjernsyn. I 1980 ble Friels programleder for den langvarige barneserien Play School. Hans første filmrolle var i den uutgitte filmen Prisoners fra 1981 som ble regissert med Tatum O'Neal. Filmen ble angivelig så dårlig at Tatums far Ryan O'Neal kjøpte alle rettighetene til filmen for å hindre at den noen gang ble vist rem for offentligheten. Hans første faktiske opptreden i en film var i Monkey Grip fra 1982 som var en filmatisering av en roman som ble skrevet av Helen Garner hvor han hadde en av hovedrollene og spilte sammen med skuespillerinnen Noni Hazlehurst.

Sent i 1997 ble Friels diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen og han døde nesten. Det ble imidlertid satt i gang en vellykket behandling og han er en av svært få ofre for bukspyttkjertelkreft som har gått inn i en langsiktig bedring. Under behandlingen sin fortsatte han å jobbe på settet til TV-serien Water Rats men til slutt ble virkningen av kjemoterapien så kraftig at det stanset ham fra å arbeide og han valgte å få sin karakter skrevet ut av serien ved å sende ham på en seiltur verden rundt. På denne tiden fortsatte han likevel med sitt teater-arbeid og mye av det ble utført på Sydney Theatre Company's Macbeth.

Friels har vært gift med skuespillerinnen Judy Davis siden 1984 og de har de to barna Jack og Charlotte sammen. De var for en kort stund separert men de fant tilbake til hverandre igjen.

Han har offentlig kritisert Bush-administrasjonens utenrikspolitikk i Midtøsten og han har støttet Sydney Peace Foundation som jobber for fred. Hans engasjement med sosiale problemer har også vært tydelig i hans skuespillerarbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Colin Friels, w6k079rb

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]