Colby Covington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colby Covington
Statistikk
Kallenavn Chaos
Høyde 180 cm
Vekt 77 kg
Rekkevidde 183 cm
Nasjonalitet Amerikansk
Født 22. februar 1988 (36 år)
Hjemby Fort Lauderdale, Florida, USA
Treningsstudio American Top Team
Primær kampstil Bryting
MMA-meritter
Seire 17
  Knockout 4
Tap 4
  Knockout 1
Colby Covington på Sherdog

Colby Covington (født 1988) er en amerikansk MMA-utøver og tidligere bryter som siden sommeren 2014 har vært under kontrakt med MMA-arrangøren UFC, der han stiller i vektklassen weltervekt.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mens han var tenåring flyttet Covington med sine foreldre til Springfield i Oregon, der han fulgte i sin fars fotspor ved å hevde seg i bryting. På high school ble han delstatlig mester i bryting og skolens første ubeseirede bryter. Han begynte på college i Iowa, hvor han var romkamerat med fremtidig lett tungvektsmester i UFC, Jon Jones. Under tiden i Iowa vant Covington en nasjonal tittel i bryting. Etter å ha blitt tatt for fyllekjøring opplevde han en nedtur som førte til at han valgte å flytte tilbake til Oregon for å innrullere på universitetet i Oregon.

Med en solid bakgrunn fra bryting ble Covington i 2011 invitert til Florida for å trene MMA-utøverne ved det meritterte treningsstudioet American Top Team i bryting. Kort tid etter valgte han å flytte til Florida for å satse på en karriere innen MMA. Etter å ha vunnet sine fem første kamper signerte han sommeren 2014 kontrakt med den fremste MMA-arrangøren, UFC.[1]

UFC[rediger | rediger kilde]

I debuten møtte han kinesiske Anying Wang i sin motstanders hjemland. Ved første involvering brukte Covington et høyt venstrespark som inngang for å rive ned Wang. Etter å ha mottatt mye juling klarte omsider Wang å manøvrere seg opp til stående, før Covington gjentok prosedyren for å rive ham ned igjen. Dommeren avbrøt så kampen mot slutten av første runde etter at Covington overøste motstanderen med slag.

Neste kamp mot brasilianske Wagner Silva utspant seg nok en gang i sin motstanders hjemland. Med overlegen bryting slet Covington ned den fysisk sterke motstanderen til han fikk festet et kvelningsgrep som tvang Silva til å gi seg.

Mot veteranen Mike Pyle ble nok en gang Covingtons egenskaper som bryter tungen på vektskålen. På bakken viste Pyle seg såpass komfortabel med ryggen mot gulvet at Covington fikk større vanskeligheter med å dominere enn i de foregående kampene og truet Covington med noen forsøk på submissions. Likevel stakk Covington av med en klar seier.

Colby Covington gikk på sitt første tap mot den da ubeseirede brasilianeren Warlley Alves. Til tross for et brukket ribbein har Covington innrømmet at han av økonomiske årsaker ikke hadde råd til å trekke seg. I Alves møtte han en tre ganger brasiliansk mester i kickboxing som hadde avsluttet fem av sine ni seire med giljotin-kvelning. Bare 86 sekunder ut i kampen klarte Alves å feste et giljotin-grep som tvang Covington til å gi seg. I ettertid har Covington beskrevet tapet som et lykketreff for sin motstander i en kamp der han var preget av ribbeinsbruddet han hadde pådratt seg i forkant. Covington levner ikke sin motstander store sjansene hvis UFC tilbyr ham et returoppgjør han omtaler som lettjente penger.

Karrieren kom tilbake på rett kjøl igjen med først en dominant seier over Jonathan Munier, en høyreist canadisk nykommer i UFC som stilte på kort varsel for sin lagkamerat Alex Garcia som trakk seg av uviss årsak. Deretter en vel så dominant seier over Max Griffin.

Mot Bryan Barbarena ble Covington bokført med hele tolv nedrivinger i nok en dominant seier over tre runder.

På søken etter å klatre i rangeringene, la Covington ut agn etter Kim Dong-hyun som den mer navngjetne og erfarne sørkoreaneren bet på. Med sin sterke bryting dominerte Covington motstanderen som selv er blitt kjent for sin uortodokse, ville og pågående stil. Med solid bakgrunn fra judo, klarte Kim Dong-hyun å kaste Covington i gulvet ved to anledninger, og ble dermed den første i MMA som har lykkes med en nedrivning av Covington. Likevel var han ingen match for Covington som vant en enstemmig dommeravgjørelse.

Covington fikk sitt ønske om den brasilianske veteranen Demian Maia som neste motstander innvilget. I Maia stod Covington overfor en av verdens fremste utøvere av jiu-jitsu og en av MMAs beste grapplere noensinne. I første runde fikk Covington et kutt ved høyre øye som han tydelig lot seg affisere av. Av respekt for Maias egenskaper som grappler, avstod Covington fra sin sedvanlige taktikk om å dominere motstanderen med offensiv bryting. I stedet utnyttet Covington sin sterke bryting til å forhindre Maia fra å tvinge kampen ned på bakken der Maia presumtivt har en fordel. Covington lykkes med å holde kampen stående oppgjøret gjennom og vant en klar seier etter hvert som Maia slet seg ut og ikke lenger var i stand holde tritt med Covingtons tempo og aktivitet. I ringintervjuet etter kampen skapte Covington kontroverser da han til massiv piping fra det brasilianske hjemmepublikummet kalte Brasil en dump og brasilianere for skitne dyr.

Et par uker senere endte Colby Covington opp i konfrontasjon med UFCs tidligere tungvektsmester Fabricio Werdum utenfor et hotell i Sydney i Australia, der de begge var i forbindelse med et UFC-stevne. Møtet utviklet seg i voldelig retning etter at brasilianske Werdum bekjentgjorde sin misnøye med de negative uttalelsene Covington hadde ytret om Brasil og brasilianere etter Covingtons seier over Maia. Video filmet av vitner, som bl.a viser Werdum kaste en bumerang i nakken på Covington, ble spredt i media. Som følge av at Covington anmeldte Werdum til politiet, ble Werdum dømt til å betale en bot på $600.[2]

Covington hevdet at han før oppgjøret mot Maia ble fortalt av lederskapet i UFC at han ville bli sparket fra stallen deres uansett utkom av kampen, fordi han ikke har tilstrekkelig publikumstekke. Som følge endret han sin karakter utad med provoserende utspill som økte hans synlighet betraktelig overfor sportens publikum. Det gjorde ham også kontroversiell blant utøverne. Blant annet førte hans nedlatende utspill overfor Brasil og brasilianere til at brasilianske treningspartnere vendte ham ryggen og nektet å trene med ham. Med seier over Maia og en mer kontroversiell karakter for offentligheten, beholdt Covington plassen i UFC.[3] I februar 2022 bekreftet American Top Teams grunnlegger Dan Lambert for offentligheten at UFC etter kampen mot Kim Dong-hyun informerte ham om at Covington ikke ville bli tilbudt ny kontrakt. Lambert ble fortalt av UFC at Covington var blitt et problem for organisasjonen, fordi hans bryting-baserte stil ikke tiltrakk publikum, samtidig som han beseirer utøvere med større publikumstekke enn ham selv. At Covington beseiret alle sine motstandere var blitt et problem for UFCs inntjeningsevne. I stedet for å justere på kampstilen Covington hadde opplevde så mye sportslig suksess med, valgte de å endre på hans framtoning for å vinne publikums interesse.[4][5]

Tidligere lettvektsmester Rafael dos Anjos er kjent som tøff, pågående og solid i alle faser av sporten. I en kamp mellom to veldig aktive og utholdende utøvere som liker legge konstant press på motstanderen, viste Covington seg som den mest offensive. Selv om Dos Anjos lykkes rive ned Covington ved to anledninger i fjerde runde, var Covington klart sterkere i clinch enn Dos Anjos, og lykkes da også med syv av hele 34 nedrivingsforsøk. I sin første fem-runders kamp vant Covington en klar seier blant dommerne. Oppgjøret mot Dos Anjos var annonsert av UFC som interim tittelkamp i weltervekt. I forkant av kampen hadde Covington uttalt at han etter å ha sikret seieren ville dra til Det hvite hus for å overrekke tittelbeltet til USAs president Donald Trump. Covington innfridde sitt løfte da han 1.august 2018 besøkte Det hvite hus og ble avbildet sammen med Trump med tittelbeltet over skulderen. I likhet med Dana White, som også ble avbildet med Trump i Det hvite hus samme dag, har Covington markert seg som en sterk tilhenger av Donald Trumps presidentskap.[6]

Vennskapet med treningspartner Jorge Masvidal begynte briste da Covington ifølge Masvidal ikke betalte en trener de hadde felles hva som på forhånd var avtalt for kampen mot Dos Anjos. Etter hvert utviklet forholdet mellom Covington og Masvidal til et uvennskap for offentligheten, og de to måtte trene hver for seg hos American Top Team.

Med begrunnelsen om behov for tid til å komme til krefter, avslo Covington muligheten for en tittelkamp i september 2018 mot Tyron Woodley. I stedet ble Darren Till neste tittelutfordrer for Woodley.[7] Frustrasjon over Covingtons uvillighet til å gå kamp mens Woodley pleiet en skadet hånd etter seier over Till, førte til at Covington ble forbigått av UFC som Woodleys neste tittelutfordrer. UFC valgte i stedet Kamaru Usman, som takket for sjansen med å beseire Woodley. Som neste motstander måtte Covington ta til takke med veteranen Robbie Lawler, som hadde tapt tre av sine siste fire kamper.

Mot Lawler, tidligere tittelholder i weltervekt, viste kampen seg å bli ren enveiskjøring. Lawler er en populær utøver kjent for å være tøff, pågående, veltrent, absorbere mange slag og slå hardt tilbake. Covington lykkes imidlertid med å nøytralisere Lawlers offensiv nesten fullstendig. I løpet av de fem rundene kampen varte satte Covington ny rekord i UFC i antall leverte slag og spark. Covington ble registrert med hele 515 slag og spark, hvilket var mer enn tre ganger så mange som Lawler sendte av gårde. Covington overveldet Lawler med sitt konstante press, overlegne utholdenhet, slagmengde og bryting. Selv om Lawler har bakgrunn fra bryting, foretrekker han å bruke bryting kun defensivt for å holde kamper stående. Covington lykkes likevel med hele ti nedrivninger mot Lawler i en kamp som dommerne dømte til en klar seier for Covington.

Etter seier over Lawler lovet Dana White ham muligheten til å utfordre Kamaru Usman om tittelbeltet på et stevne november 2019. Nok en gang avslo Covington tilbudet. Grunnen skal ha vært uenighet om penger. Summen White skal ha tilbudt er et grunnbeløp for tittelutfordrere. Covington skal være misfornøyd med beløpet som er lavere enn hva enn fikk for kampen mot Lawler. Ettersom Covington vant et interim tittelbelte og ikke har tapt siden, anser han seg heller ikke som en utfordrer. Tyron Woodley skal også ha blitt tilbudt ham som motstander, noe Covington skal ha avslått, da beløpet tilbudt skal ha vært betydelig lavere enn for å møte Usman.[8] Partene var omsider kommet til enighet da det 1. oktober ble offentliggjort at Covington og Usman møtes til dyst 14. desember 2019 som hovedkamp under stevnet UFC 245.[9] Kampen betraktes som et møte mellom to motstandere med ganske identiske ferdighetsregistre. De har begge sin styrke i deres egenskaper som brytere med sterk utholdenhet, en pågående stil, og uten den store slagkraften. De liker å dominere sine motstandere med bryting, og kampene deres går som regel tiden ut til avgjørelse på poeng.

MMA-meritter[rediger | rediger kilde]

Profesjonell karrierestatistikk
21 kamper 17 seiere 4 tap
Ved knockout 4 1
Ved submission 4 1
Ved avgjørelse 9 2
Resultat Stat Motstander Metode Arrangement Dato Runde Tid Sted Bemerk.
Tap 17-4 Storbritannias flagg Leon Edwards Avgjørelse (enstemmig) UFC 296 16. desember 2023 5 5:00 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA Tittelkamp i weltervekt
Seier 17-3 USAs flagg Jorge Masvidal Avgjørelse (enstemmig) UFC 272 5. mars 2022 5 5:00 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA Tildelt prisen Fight of the Night
Tap 16-3 USAs flagg Kamaru Usman Avgjørelse (enstemmig) UFC 268 6. november 2021 5 5:00 USAs flagg New York City, New York, USA Tittelkamp i weltervekt
Seier 16-2 USAs flagg Tyron Woodley TKO UFC Fight Night 178 19. september 2020 5 1:19 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA
Tap 15-2 USAs flagg Kamaru Usman TKO UFC 245 14. desember 2019 5 4:10 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA Tittelkamp i weltervekt
Seier 15-1 USAs flagg Robbie Lawler Avgjørelse (enstemmig) UFC on ESPN 5 3. august 2019 5 5:00 USAs flagg Newark, New Jersey, USA
Seier 14-1 Brasils flagg Rafael dos Anjos Avgjørelse (enstemmig) UFC 225 9. juni 2018 5 5:00 USAs flagg Chicago, Illinois, USA
Seier 13-1 Brasils flagg Demian Maia Avgjørelse (enstemmig) UFC Fight Night 119 28. oktober 2017 3 5:00 Brasils flagg São Paulo, Brasil
Seier 12-1 Sør-Koreas flagg Kim Dong-hyun Avgjørelse (enstemmig) UFC Fight Night 111 17. juni 2017 3 5:00 Singapores flagg Kallang, Singapore
Seier 11-1 USAs flagg Bryan Barbarena Avgjørelse (enstemmig) UFC on Fox 22 17. desember 2016 3 5:00 USAs flagg Sacramento, California, USA
Seier 10-1 USAs flagg Max Griffin TKO UFC 202 20. august 2016 3 2:18 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA
Seier 9-1 Canadas flagg Jonathan Meunier Submission UFC Fight Night 89 18. juni 2016 3 0:54 Canadas flagg Ottawa, Canada
Tap 8-1 Brasils flagg Warlley Alves Submission UFC 194 12. desember 2015 1 1:26 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA
Seier 8-0 USAs flagg Mike Pyle Avgjørelse (enstemmig) UFC 187 23. mai 2015 3 5:00 USAs flagg Las Vegas, Nevada, USA
Seier 7-0 Brasils flagg Wagner Silva Submission UFC Fight Night 56 8. november 2014 3 3:26 Brasils flagg Uberlandia, Brasil
Seier 6-0 Kinas flagg Anying Wang TKO (slag) UFC Fight Night 48 23. august 2014 1 4:50 Kinas flagg Macao, Kina
Seier 5-0 USAs flagg Jay Ellis Submission AFC 21: The Return 16. mai 2014 1 2:49 USAs flagg Hollywood, Florida, USA
Seier 4-0 USAs flagg Jose Caceres Avgjørelse (enstemmig) CFA 12: Sampo vs. Thao 12. oktober 2013 3 5:00 USAs flagg Coral Gables, Florida, USA
Seier 3-0 Jamaicas flagg Jason Jackson Avgjørelse (enstemmig) Fight Time 10: It's Personal 22. juni 2012 3 5:00 USAs flagg Fort Lauderdale, Florida, USA
Seier 2-0 USAs flagg David Hayes Submission Fight Time 9: MMA Explosion 27. april 2012 2 1:42 USAs flagg Fort Lauderdale, Florida, USA
Seier 1-0 USAs flagg Chris Ensley TKO Midtown Throwdown 3 11. februar 2012 1 1:21 USAs flagg Eugene, Oregon, USA

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Storm Carter (2. august 2019). «Before the shtick: Colby Covington». Unknown MMA. Arkivert fra originalen 17. august 2019. Besøkt 17. august 2019. 
  2. ^ Marc Raimondi (14. desember 2017). «Fabricio Werdum fined $600 for throwing boomerang at Colby Covington in Australia». MMA Fighting. Besøkt 17. august 2019. 
  3. ^ Michael Rothstein (2. august 2019). «How Colby Covington became the UFC's biggest villain». ESPN. Besøkt 3. september 2019. 
  4. ^ https://www.youtube.com/watch?v=5E3Tb9h-atw. 
  5. ^ Milan Ordoñez (4. mars 2022). «ATT owner admits he added ‘ingredient or two’ into Colby Covington’s persona». Bloody Elbow. Besøkt 4. mars 2022. 
  6. ^ «Colby Covington, Dana White visit President Donald Trump at White House». MMA Fighting. 2. august 2018. Besøkt 17. august 2019. 
  7. ^ Jed Meshew (20. juli 2018). «Morning Report: Colby Covington explains why he won’t fight Tyron Woodley in September». MMA Fighting. Besøkt 6. september 2019. 
  8. ^ Jed Meshew (20. september 2019). «Morning Report: Dana White tells his side of why negotiations fell through for the Kamaru Usman vs. Colby Covington fight». MMA Fighting. Besøkt 21. september 2019. 
  9. ^ Adam Guillen Jr. (1. oktober 2019). «Kamaru Usman vs Colby Covington title fight official for UFC 245 on Dec. 14 in Las Vegas». MMA Mania. Besøkt 8. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]